Goed stucwerk ziet er altijd mooi uit. Het is dan ook fijn als je muurtjes er goed en naar wens uitzien. Maar een stukadoor kost flink wat knaken. Om kosten als deze te besparen kun je het heft in eigen handen nemen en de klus zelf klaren. Wij hebben het je daarbij nog even makkelijker gemaakt en helpen je een handje door enkele tips te geven.
Een goed begin is het halve werk. Bepaal of de ondergrond van de muur geschikt is om op te stucen . Daarnaast is het slim om het oppervlak op te meten zodat je weet hoeveel vierkante meter aan materiaal nodig hebt. Maak de muur goed schoon en plak alle randen af. Leg flink wat stucloper op de grond, als je dit niet hebt zijn kranten ook gewoon prima.
Om zeker te zijn dat het gips ook goed aan de muur hecht gebruiken we een voorstrijkmiddel. Deze strijk je in een dunne laag over de muur heen. Pleur je voorstrijkmiddel in een ruime emmer en gebruik een blokkwast of vachtroller om het middel aan te brengen. Laat het middel wel twee uur drogen voor je verder gaat. Genoeg tijd om even een goudgele rakker naar binnen te hengsten.
Vul een ruime emmer of kuip met de op de verpakking aangegeven hoeveelheid water en strooi er rustig een beetje gips in. Wacht hierna vijf minuten totdat het gips aangedikt is en door het water is opgenomen. Doe dit tot je een goede smeuïge en klontvrije gipsmassa hebt. Om het geheel te mixen raden wij aan om te vragen voor een mortel mixer. Voor een hele flinke massa is het slim om een krachtige mortelmixer te gebruiken.
Wanneer alles gemixt is moet je het gips direct aanbrengen om vroegtijdige harding te voorkomen. Het aanbrengen doe met een pleisterspaan. Wanneer je rechtshandig bent begin je links onderaan en werk je van onder naar boven en links naar rechts. Let wel op je werktempo. Het duurt namelijk 20 minuten voordat vijf vierkante meter gips hard wordt en moeilijk te bewerken wordt.
Probeer dus een goed tempo aan te houden en netjes te werken zodat het gladmaken van het gips makkelijk gaat. Daarnaast is het slim om een dikke laag gips aan te brengen. Het materiaal wordt sterk naarmate het dikker wordt. Wees dus vooral niet zuinig met de hoeveelheid die je gebruikt.
Het afvlakken doe je met een rei-lat. Met een rei-lat schraap je een laag gips af. Let natuurlijk wel op hoeveel gips je van de muur af jakkert. Na het afschaven vul je oneffenheden op. Doe dit een aantal keer tot dat de muur helemaal glad is. Na het afschrapen moet je het gips een goede dertig tot veertig minuten laten opstijven. Maak in de tussentijd het gereedschap wat je niet meer nodig hebt schoon.
Wanneer je dit hebt gedaan check je even of de muur droog is. Zo ja, pak je het spackmes en houd je deze op een hoek van 45 graden. Trek het spackmes van boven naar beneden over de muur heen om alle laatste oneffenheden de baas te zijn. Wacht hierna even twintig minuten voor je aan het gladmaken begint.
Je bent bij de grand prestige aangekomen. Doop je schuurbord in een emmer water en zet deze aan je muur. Houd het schuurbord goed nat en wrijf in een circulerende beweging over de muur heen om deze zo glad als mogelijk te maken. Heb je dit gedaan wacht je even tot het gips is gedroogd en ga je er op het eind met een spackmes of pleisterspaan overheen.