Wie is er niet groot mee geworden? Stamppot is een oer-Hollands gerecht wat al decennia lang bij elke generatie op tafel komt te staan. We hebben er uiteraard meerdere varianten van gemaakt, maar de klassiekers scoren nog altijd goed. Dat blijkt wel uit het feit dat een bordje boerenkoolstamp nu is verkozen tot het nationale gerecht van Nederland.
Stamppot boerenkool
De Nederlandse cultuur bestaat uit veel verschillende aspecten, welke onder andere terugkomen in onze nationale kenmerken. Zo is onze nationale kleur oranje, hebben we de nationale feestdag Koningsdag en is de grutto onze nationale vogel. Dat is niet zo'n stoere jongen als de arend van onze Oosterburen, maar we hebben er tenminste eentje. En hoewel pannenkoeken reuze populair zijn in ons kikkerlandje, hadden we nog geen nationaal gerecht. Erg merkwaardig, want de Nederlandse keuken heeft een aantal gerechten waar de wenkbrauwen van omhoog schieten bij buitenlanders. Tijdschrift Quest besloot daarom om een peiling te houden.
Quest ging dus, middels een onderzoekje, een poging wagen om het nationale gerecht van Nederland te achterhalen. In een peiling op de site werd aan 2.400 mensen de keuze tussen meerdere typische Nederlandse gerechten voorgelegd. Keuzes waren onder andere stamppot boerenkool, hutspot, snert, 'AGV' (Aardappels, Groente & Vlees), pannenkoeken, patatje met frikandel speciaal en kapsalon. Uit die stemming bleek dat het overgrote deel van de lekkerbekjes de boerenkoolstamp het beste vond passen als nationaal gerecht. Snert volgde op de tweede plaats en daarachter hobbelden patat met frikandel speciaal, hutspot en AGV.
Oerhollands
Om het hele verhaal een wat professioneler toontje te geven, schakelde Quest een waar culinair historicus in. Wij wisten ook niet dat het bestond, maar het is toch echt het beroep van Charlotte Kleyn. Zij geeft aan dat de stamp een echt 'warm binnengerecht' is voor de koudere dagen. En hoewel het normaal gesproken niet echt een gerecht is wat in april op tafel wordt gezet, kun je technisch gezien nu dus ook lekker een pan met boerenkoolstamp klaarmaken, want met sneeuw in april kijken wij nergens meer van op.
Volgens Char past het gerecht erg goed bij Nederland vanwege het landbouwverleden van ons land. De benodigde ingrediënten, zoals aardappelen en boerenkool (ook wel handig), groeien hier ook erg goed, wat natuurlijk uiterst gunstig is. Het is dus een makkelijk en snel te maken gerecht met veel voedingsstoffen, wat nog vlotter in onze slokdarm verdwijnt. Nog een ander typisch
Nederlands kenmerk aan dit gerecht; het ziet er niet broek-afzakkend
fancy of duur uit. Eerder een beetje goor, alsof het zo van het land op je bord is geflikkerd. Maar goed, wij Nederlanders zijn dan ook een simpel volkje toch?