Hoe je je snacks weken kan bewaren zonder dat ze zacht worden

01 feb 2021, 8:00 Entertainment
arnold antoo nez8zz6f7i4 unsplash
In eerste instantie lijkt het niet het belangrijkste op de wereld: het langer houdbaar houden van je halve zak chips of een aangebroken pak koekjes, maar toch houdt het ons bezig en staan we soms minuten lang te prutsen met pakjes en zakjes om zo onze favoriete snacks op te bergen zonder dat ze bederven. Daarom is er nu goed nieuws: alle Tupperware bakjes, boterhamzakjes en aluminiumfolie verpakkingen kunnen de prullenbak in, want chips kan je weken, maar ook echt weeeeeken, bewaren in de koelkast!
Mensen in de tropen en andere warme landen doen het al jaren, misschien zelfs eeuwen: ze plaatsen hun gehele voedselvoorraad in de koelkast. Het klinkt vreemd, want de meeste Nederlanders hebben voor elke soort voedsel een apart laadje, kastje of trommel waar aangebroken verpakkingen te vinden zijn die op de meest miraculeuze manieren zijn dicht gesnoeid. In warme landen, en ook in de zomer in Nederland, is dat geen goede idee, want hoe goed die halve zakken chips ook zijn dichtgeknepen met een wasknijper, een familie mieren of ander ongedierte wurmt zich er gemakkelijk doorheen. Weg koekjes, weg chipjes of weg volkoren crackers met quinoazaden en pijnboompitten die veelste te duur waren!

Na een maand nog kakelvers: ja het kan!

Dat ongedierte leidt er dus in veel landen al jaren toe dat alles in de koelkast wordt geplaatst en met alles bedoelen we ook echt alles: pakken suiker, zout, brood, meel, pindakaas en aangebroken zakken chips. En, wat blijkt? Na bijna een maand is zo’n chippie uit een aangebroken zak nog kakelvers. Gratis online links vinden over chips en koeken is niet moeilijk en er is genoeg informatie, maar niemand had ons dit eerder uitgelegd.
Om de proef op de som te nemen hebben we een grote zak paprikachips opengetrokken en deze achterin de koelkast gelegd. Drie weken is er niet naar omgekeken en kon de chips zacht en oud worden, maar dit gebeurde niet. Toen we na drie weken de zak openden was de chips zo goed als vers! Een levens veranderende ontdekking. Maar, hoe kan het toch dat je een chipszak vakkundig dichtmaakt, in een trommel stopt en deze weer in een kastje plaatst dat de zak uitermate koel en droog bewaart en dat de chips toch na 3 dagen niet meer naar binnen te krijgen is? En dat terwijl het nonchalant deponeren van een open zak chips in de koelkast na weken nog steeds leidt tot heerlijk knapperige zoutjes?

Hoe het wonder geschiedt

Dat ligt dus aan de manier waarop de koelkast koelt, een zogenaamde no-frost technologie. Dat werkt zo: een speciale ventilator zuigt alle lucht uit de koelkast en pompt die naar een aparte ruimte waar de magic happens. In deze ruimte wordt de lucht gekoeld én, nu komt het, wordt het vocht uit de lucht gehaald. Die gortdroge lucht wordt weer de koelkast ingeblazen en zorgt er dus voor dat jouw onbeschermde chippies niet vochtig en zacht worden.
Deze uitvinding kan levens redden, helemaal die van je partner als blijkt dat hij of zij de chipszak niet goed heeft dichtgemaakt. Bovendien werkt deze ingewikkelde technologie ook voor koekjes, crackers en alle andere knapperige lekkernijen die eigenlijk in te grote verpakkingen komen. Denk aan kruidnoten, borrelnootjes en muesli bijvoorbeeld. Je kan het zo gek niet bedenken.

Een kleine side note

Of toch wel. Brood en vleeswaren reageren kennelijk dus niet zo goed op deze uitvinding. Brood kan wel wat vocht gebruiken en vlees is na een halve dag zonder verpakking in de koelkast een soort baksteen geworden. Helaas, voor deze etenswaren heb je die wasknijper dus nog wel even nodig!
Wil je meer baanbrekende tips over het verorberen van koekjes, snoepjes en andere weetjes? Ontdek alle nieuwtjes op piepvandaag.nl en je zal versteld staan, je leven is nu al nooit meer hetzelfde. Een nadeel van de les van vandaag is wel dat je nu geen excuus meer hebt om die zak in één keer leeg te eten. Onze oprechte excuses!
Delen met
Ook interessant