Toffe docu laat zien hoe Robin van Persie doelbewust werkt aan zijn trainerscarrière

sep 13 2023, 19:00 Entertainment
rvp
Robin van Persie staat nog steeds bij elke Nederlander in het geheugen gegrift als de flying Dutchman. Hij maakte niet alleen furore op het desbetreffende WK voetbal van 2014, nee. Robin heeft een fantastische carrière bij elkaar gespeeld met clubs als Feyenoord, Arsenal en Manchester United. Momenteel is van Persie hoofdtrainer van Feyenoord Onder 18. Tijdens een toernooi in Kroatië werd de voormalig topspits gevolgd door een cameraploeg van Feyenoord.
Op het YouTube kanaal van Feyenoord is de special ‘De trainer Robin van Persie’ te checken. We volgen RVP tijdens zijn stappen in zijn loopbaan als beginnend trainer. Met zijn ploeg, Feyenoord Onder 18 doet hij mee aan een internationaal toernooi in Kroatië. We zullen één ding al verklappen, dat wint hij. Hij blijft dus na z'n profcarrière prijzen pakken.

Robin van Persie de trainer

Sinds zijn pensionering als speler in 2019 heeft van Persie niet stilgezeten. Hij besloot zijn voetbalinzicht te delen met de volgende generatie Feyenoord-spelers. Hij begon als jeugdtrainer en werkte zijn weg omhoog naar Feyenoord Onder 18, waar hij nu de leiding heeft. Het zal je trainer maar zijn, zeg. Daar wil je wel wat van aannemen. Sinds kort krijgt de legende overigens hulp van een andere grote ex-topvoetballer, want Ibrahim Afellay is aangeschoven als een van zijn assistenten. Een functie die Brian Pinas al langer vervulde.
Van Persie: "Als trainer heb ik me denk ik de afgelopen twee jaar goed ontwikkeld. Het begon in eerste instantie heel erg klein en op de details, dat probeer ik nog steeds wel, maar ik merk dat ik nu wel steeds meer het grotere plaatje aan het zien ben. Gedeeltelijk ook door de vragen die ik krijg uit de cursus. De UEFA A heb ik vorig jaar afgerond en nu ben ik met mijn UEFA PRO bezig. Dat zet me ook wel aan het denken. Het samenwerken in een grotere staf, dit seizoen hebben we negen à tien man. Die moet je ook allemaal managen, het managen van twintig spelers en drie keepers, speelwijze ontwikkelen. Er komt veel bij kijken maar ik vind dat wel ontzettend leuke processen. Ik merk wel dat ik nog meer aan sta dan toen ik speler was. Als trainer is die wereld veel groter, als in dat ik nu dag en nacht aan het nadenken ben over processen en doelen die ik wil behalen."

Voorbeeldfiguur

Wat ons ook opvalt, is hoe van Persie zijn ervaring als topspeler inzet om deze jonge gasten te helpen groeien. Hij begrijpt als geen ander wat er nodig is om succesvol te zijn in het voetbal, en dat is precies wat hij probeert over te brengen op de talenten van Feyenoord Onder 18. Hij is niet alleen bezig met het ontwikkelen van hun voetbalvaardigheden, maar ook met het inprenten van de juiste mentaliteit en discipline. RVP over het trainersschap: "Ik wil gewoon als trainer elke dag het gevoel hebben dat ik goed bezig ben. Ik ben op de goede weg en maak goede stappen, maar ik ben zelf nog niet klaar om een eerste elftal te trainen, denk ik. Ik moet meer leren en meer situaties als deze toernooien ervaren, meer stresssituaties ervaren. Constant reflecteren en evalueren van hoe ik dingen zou willen doen. Het is niet niks om straks als hoofdtrainer een groep van 20 tot 30 man staf aan te sturen, 30 spelers aan te sturen, technische mensen boven je te hebben en ook nog media en fans. Je runt eigenlijk een groot bedrijf waarin je de hele dag belangrijke keuzes moet maken. Daar heb ik gewoon tijd voor nodig om mezelf te trainen."

Terug op het oude nest

Van Persie en Feyenoord gaan way back. Robin begon zijn glansrijke carrière in 2001 bij Feyenoord, zeventien jaar later keerde hij terug bij zijn grote liefde, je raadt het al, Feyenoord. Met zijn klasse bracht hij de voetbaliefhebbers nog twee seizoenen in vervoering. Na een tijdje aankijken, zette hij in 2020 zijn eerste stappen op het veld als spitsentrainer bij de A-selectie, waarna hij een jaar later assistent-trainer bij O16 verder ging leren. Nu is hij dus klaar om het O18 elftal te gaan leiden, dat dit seizoen ook in de Youth League uitkomt, de Champions League voor de hoogste jeugdelftallen. Robin van Persie is altijd iemand geweest waarnaar het prettig luisteren is, en dat is in deze documentaire niet anders. Dikke aanrader over het nieuwe leven van de grootste voetballegendes die ons land ooit heeft voortgebracht.
Delen met
Ook interessant