3 redenen waarom we zo genieten van horrorfilms

nov 12 2022, 16:00 Entertainment
lexscope p3m7urhdfac unsplash
“Zullen we vanavond kijken hoe een stel tieners wordt vermoord door een of ander monster? Ja leuk, gezellie!”. De meest bloeddorstige series en films scoren gigantische hits op streamingsdiensten als Prime Video en Netflix. Hoe gekker, enger en gruwelijker, hoe beter films en series scoren. Bestaat tegenwoordig de gehele samenleving uit sadisten of heeft het een andere reden dat we zo dol zijn op horrorfilms ?

Nieuwsgierigheid

Een fascinatie voor akeligheid. Als je er langer over nadenkt is het vreemd, maar het is toch echt een veel voorkomend verschijnsel. Morbide nieuwsgierigheid wordt het genoemd. Een echt oerinstinct, vertelt cognitief neurowetenschappen Victor Lamme. Hij legt uit dat het belangrijk is om te weten waar potentieel gevaar zit. De functie van de negatieve emoties is er om ervoor te zorgen dat je zelf de narigheid vermijdt.

Veilig

Daarnaast zijn horrorfilms een manier om ellende op een veilige manier mee te maken. Je krijgt misschien het idee dat je bijna doodgaat. Maar als je naar je colaatje op links en je zakkie chips op rechts kijkt, weet je al snel dat je niet in je doodskist ligt maar veilig op de bank zit.

Stresshormonen

Ook genieten we zo van horrorfilms vanwege de lekkere overdosis aan stresshormonen. Bij stress maak je het hormoon adrenaline aan dat je een flinke kick geeft. Na de kick zorgt het hormoon dopamine vervolgens voor een voldaan gevoel. Bij de één blijft dit gelukshormoontje wat langer hangen dan bij de ander. Uit onderzoek blijkt dat hier bij horrorfans zeker sprake van is.
Je hoeft je dus geen creep de voelen als je een echte horrorfanaat bent, het zit er gewoon biologisch ingeprent.
Delen met
Ook interessant