Q&A met Hélène Hendriks over de Europa League, de koffie van Wytse en domme vragen

feb 16 2023, 12:00 Entertainment
schermafbeelding 2023 02 16 om 094400
Het Europese voetbal begint weer en dus pakt Veronica uit met grote uitzendingen rondom de Europa League en de Conference League. Daarin kan presentatrice Hélène Hendriks uiteraard niet ontbreken. Na haar doorbraak is ze niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. De doorgaans met testosteron gevulde voetbalwereld omarmde haar als symbool van de vooruitgang op het gebied van inclusiviteit in de sport. Daarmee veroverde Hélène natuurlijk een plekje in de felbegeerde top 100 van de FHM500. Hoog tijd dus voor een exclusief FHM-interview met onze favoriete sportpresentatrice.
Hélène is een drukke dame. Haar agenda zit tjokvol, maar dit interview past er nog wel tussen. Vanavond is ze vanaf 18:00 uur te zien op Veronica, waar Ajax – 1. FC Union Berlin en Sevilla FC – PSV op het programma staan. Ze belt in vanuit de auto.
Hélène, het Europees voetbal begint weer! Heb je er zin in?
Ja! Ja, het zou ook wel gek zijn als ik nu nee zou zeggen. Maar ik heb er hartstikke veel zin in. De eredivisie is ook leuk maar er doen nog veel clubs mee uit Nederland dus dat belooft veel.
vi wk21660 1 scaled
Je noemt de Nederlandse clubs al. Wat verwacht je van hen in Europa?
Nou ja, we krijgen natuurlijk eerst de tussenronde van de Europa League. Dat wordt wel een hele spannende ronde denk ik. Het is dat Ajax zich de afgelopen weken weer een beetje heeft opgericht. Het was natuurlijk ook geen team waar geen kwaliteit in zat maar het was alleen effe wat minder. Nu lijkt de schwung wel terug en dat wordt een hele interessante wedstrijd tegen Union Berlin. En geen makkelijke. Feyenoord won er vorig jaar twee keer van maar ze staan nu gewoon tweede in Duitsland. Zonder de reeks van de afgelopen weken, had ik het somber ingezien voor Ajax maar nu is de glans wel weer een beetje terug.
Van PSV dacht ik dat ze heel erg verzwakt zouden raken door de transfers van Gakpo en Madueke. Met name Gakpo was statistisch natuurlijk superbelangrijk. Nu is Groningen natuurlijk geen graadmeter maar het was afgelopen weekend wel echt leuk om te zien. Xavi Simons is echt een hele goede speler en ik denk dat er tegen Sevilla zeker kansen liggen. Die zijn ook niet in goeden doen. Afgelopen weekend wonnen ze dan wel maar dat was van Mallorca, ze staan nog steeds gewoon twaalfde geloof ik.

"Barcelona - Liverpool vergeet ik nooit meer. Daar zat alles in"

Heb je een favoriete club in Europa?
Hmm, nee. Niet echt. Barcelona – Manchester United wordt wel een interessante. Twee grootmachten tegen elkaar in de Europa League. Dat wordt sowieso een leuke competitie nu. We deden daar soms best minachtend over. Ook over de Conference League. Al deed Feyenoord het daar goed en toen trok die stemming ook wel weg. Ik vind het vooral leuk als de Nederlandse clubs het goed doen, maar ik kijk alles. Wel vanuit een Nederlands perspectief. Dan is een ploeg als United ook interessant met Ten Hag.
Wat is de beste Europese wedstrijd die je ooit hebt gezien?
Barcelona – Liverpool. Dat tweeluik in de Champions League in 2019. Daar zat alles in. Een fantastische vrije trap van Messi en dat in die tweede wedstrijd het onmogelijke gebeurde. Dat was echt geweldig. Die eerste wedstrijd, in Barcelona, was ik er ook bij. Ja, dat vergeet ik nooit meer.
Je komt ook veel in stadions voor presentatie langs het veld. Wat is je favoriete stadion?
Ik heb dus niet zoveel met die hele nieuwe stadions, hoewel Atletico wel echt heel bijzonder is. Dat is echt heel mooi. Ik heb meer met clubs die echt in de stad liggen. Liverpool bijvoorbeeld. Het heeft met de hele entourage te maken, alles eromheen, dat You’ll Never Walk Alone . Ik hou van authenticiteit.
Ik was daar ook met Wytse van der Goot tijdens de laatste wedstrijd voor corona. Later hadden ze ook berekend dat daar heel veel doden door zijn gevallen, omdat iedereen daar besmet raakte. Maar ik ging toen koffie halen voor Wytse in de rust en toen was het zo druk daar. Ik vergeet dat nooit. Kwam ik terug, verbrandde Wytse meteen zijn mond aan die koffie en moest hij daarna de tweede helft nog doen. Daar moest ik toen heel hard om lachen.
In Nederland vind ik Go Ahead Eagles mooi. Daar zitten van die leuke oude elementen in. Dat kneuterige. Daar hou ik van. De Kuip is trouwens ook prachtig. Als die tunnel opengaat, of het hele stadion schudt als ze scoren.
Roepen mensen wel eens iets als je in een stadion bent?
Ja, heel vaak. Wel alleen maar positieve dingen eigenlijk hoor. En heel vaak heb ik een oortje in en moet ik me ook focussen op het gesprek in de studio, voor ik iets herhaal wat al gezegd is. Dus negen van de tien keer hoor ik het eigenlijk niet als ze roepen. Maar ze roepen veel. Of ze zwaaien ofzo. Dan zwaai ik terug.
Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Eigenlijk altijd een beetje hetzelfde. Je moet gewoon alles weten. Bij ESPN hebben we altijd veel tijd en daar gebruik je dus ook veel. Bij Europese wedstrijden heb je in de rust anderhalve minuut. Maar het kan wel overal over gaan, dus het is toch zaak dat je alles paraat hebt. Die voorbereiding is niet anders. Ik lees kranten of de VI en dan zuig je info op. Of ik maak een notitie als ik iets leuks of iets grappigs zie. Dat doe je een hele week en vaak maak ik nog een A4’tje met de belangrijkste punten. En redacteuren helpen ook. Die vertellen nog wie er de vorige wedstrijd in de basis stond en wat de blessures zijn. Ook doe ik niet iedere keer de wedstrijd van een club: het is niet leuk als je elke keer in dezelfde dingen verzandt. Daar behoeden redacteuren mij ook voor.

"Als je wordt gewaardeerd als je er mooi uitziet, is dat alleen maar leuk toch"

Wat is je grootste blunder?
Ik schaam me niet zo snel hoor. Nou één keer, maar dat is echt al lang geleden. Ik deed NAC – PEC Zwolle en in die tijd spraken we dan in de rust de assistent van de ploegen. Ik had René Hake, die was assistent van PEC, en mijn geluid viel uit. Ik verstond dus geen bal van hem. De muziek stond hard en het was rumoerig en hij vertelde al wie hij wisselde. Toen vroeg ik doodleuk of hij nog ging wisselen. Ja, dat ziet er stom uit voor de buitenwacht maar dat heb je met techniek. Daar kun je ook niet zoveel aan doen.
Wie interview je graag?
Het laatste jaar van Dick Advocaat was top. Hij is heel ontspannen, had alles meegemaakt, dus die schrikt niet zo snel. Dat waren gewoon leuke interviews. Dan kwam Cor Pot vaak ook nog langsgelopen en dan konden we een geintje uithalen. Peter Bosz was echt heel lastig, dat heb ik ook nog wel eens tegen ‘m gezegd. Dan denk je bijvoorbeeld dat zijn zin nog niet af was en dan was hij al klaar. Daar moest ik echt wel even aan wennen. Oh, en Mark van Bommel was ook leuk. Hij maakte er echt een spel van. Die kon je ook enorm uitdagen en je scherp houden. Dat vond ik ook altijd leuk.
Ik werk ook altijd graag met Mario Been. Wij hebben gewoon een beetje dezelfde humor. Dan is het soms niet helemaal serieus en dat vind ik gewoon leuk. Het is natuurlijk ook gewoon entertainment, hè. We staan geen wereldproblemen te bespreken. Er mag wel een lach in en met Mario gaat het altijd heel vlotjes.
Heb je een voorbeeld als presentatrice?
Als tiener keek ik altijd naar Dione de Graaff. Dát wilde ik doen. Studio Sport was natuurlijk een instituut en ja, zij deed dat. Dus wilde ik vanzelf hetzelfde doen als zij. Verder vind ik Gary Lineker altijd leuk. Hij heeft veel humor. Oh, en natuurlijk Mart Smeets. Dat is echt een icoon. Dat is gewoon dé sportpresentator. Ik mis hem soms nog steeds. Die man was echt een mega-autoriteit.
Je hebt er nu een vrouwelijke collega bij, met Noa Vahle. Wat voor adviezen geef je haar?
Ja, Noa! Nou, Noa is een hele zelfstandige, slimme meid die met beide benen op de grond staat. Maar natuurlijk sparren wij regelmatig. Het belangrijkste is om jezelf te blijven en hard werken. Je kunt jezelf wel allerlei presentatietechnieken aan gaan leren maar het gaat er uiteindelijk niet om dat het foutloos is maar dat het authentiek is en je jezelf bent. Dan hou je het ‘t langste vol. Anders prikken mensen door je heen. Dat geldt in de hele mediawereld. Of, de hele mediawereld? In de hele wereld, haha! Je moet geen rolletje aannemen.
Welk advies zou je jongeren willen geven die sportjournalist willen worden?
Je moet er echt hard voor werken en je kan niet verslappen. Je moet echt in jezelf investeren en veel ervaring opdoen. Op alle mogelijke manieren. Het is hetzelfde als met sport: als je een beweging continu herhaalt en verfijnt, word je er beter in. En het begint alleemaal met interesse. Je moet er echt helemaal gek van zijn en alles willen weten. Het is een beetje cliché allemaal. Als het je uiteindelijk gegeven is te doen wat je leuk vindt, heb je het denk ik heel goed voor elkaar.
We moeten het toch nog even vragen: vorig jaar stond je in de top-100 van onze FHM500, ons magazine met de 500 mooiste vrouwen van Nederland. Wat vind je daar eigenlijk van?
Nou ik moet heel eerlijk zeggen: ik zie het langskomen of ik word erop geattendeerd en dan denk ik ‘oh, prima’. Maar ik heb er verder niet zo’n mening over. Ik weet dat heel veel meiden het hartstikke leuk vinden en dan is het helemaal goed, toch? Er is veel discussie over dit soort dingen maar dit wordt sinds jaar en dag gedaan. We kijken ook allemaal naar Instagram en iedereen doet zijn best om er mooi uit te zien. Als je daarin gewaardeerd wordt, is dat alleen maar mooi toch. Ja, mij boeit het echt niet dat ik in zo’n lijst sta maar er zijn meiden die er heel blij van worden. Hartstikke goed.
Delen met
Ook interessant