De Zuid-Afrikaanse pro-surfer Jordy Smith staat al vanaf zijn derde jaar, nog voordat hij in een kringetje naar de juf moest luistern, op een surfplank. Niet zo gek dat hij dan zijn brood verdient met de surfsport. Op zijn negentiende tekende het surftalent een contract met O'Neill en sindsdien behoort Smith tot een van de meest talentvolle surfers van zijn generatie en staat momenteel eerste in de World Championship Tour (WCT). Nu heeft de pro zijn training uitgebreid tot kunst surfbanen.
Om zijn technieken aan te scherpen als een koksmes trainde hij vorige week in Noord Wales bij Snowdonia, een zogenaamde kunstmatige wave garden. De technieks staat voor niks tegenwoordig, dat geldt ook de waaghalzen op de surfboard. Omdat surfen op Champions Leagueniveau op open water alleen kan bij de perfecte weersomstandigheden, trainen pro surfers steeds vaker op deze 'man made' lagoons. Daar kunnen de ideale surfomstandigheden met een draai aan de knop gecreëerd worden, op ieder moment van de dag.
Golven van 200 meter hoog, waar elke surfer een natte droom van krijgt, de wave garden kan met een kracht van 270 kW 120 van deze supergolven tevoorschijn toveren. De kwaliteit, vorm en snelheid van het rollende water kan tot in de puntjes afgesteld worden voor ieder niveau, van knullige beginners tot extreem professionele waaghalzen. Bovendien hoef je niet meer binnen verse vis ruikende afstand van de zee te wonen om te trainen, wave gardens zijn namelijk inmiddels gewoon midden in een stad tussen het plaatselijke parkje en de buurtsuper te vinden. Wereldwijd zijn er wavegardens te spotten in Malaysia, Australië, USA, Japan en Tenerife. Zelf ons eigen landje gaat er een komen. In Nederland zijn er plannen om een wave garden te openen midden in Rotterdam . Surfen tussen op loopafstand van de Coolsingel, het gaat gebeuren.