Een frisse blik op oude misdaad: nieuwe podcast duikt in De Heineken Ontvoering

mei 25 , 14:51 Entertainment
img 0573 1
Het verhaal van De Heineken ontvoering is al honderd keer verteld. Boeken, films, documentaires, noem maar op. Vanuit het perspectief van de ontvoerders, maar ook vanuit de politie. Maar nog nooit is het verhaal verteld vanuit het perspectief van jongeren. Dat bracht Jesse Schotanus op het idee om voor zijn leeftijdsgenoten, de Gen Z-generatie, het verhaal opnieuw te vertellen in een podcastserie. Het doel? Jongeren bewust maken van de geschiedenis en impact van De Heineken Ontvoering, met als centrale vraag: loont misdaad?

Dicht bij het vuur

In zijn podcast voert de 21-jarige Jesse, ex-stagiair bij FHM , gesprekken met direct betrokkenen en experts. Zo probeert hij te voelen wat de ontvoerders op bepaalde momenten moeten hebben gevoeld. Dit alles om een genuanceerd beeld te geven van de meest geruchtmakende misdaad van Nederland.
De jonge interviewer uit Naarden komt akelig dicht bij het vuur. In de eerste aflevering praat hij met George Boellaard, de jongere broer van ontvoerder Jan Boellaard. Ook Gert van Beek, voormalig hoofd van Bureau Zware Criminaliteit en leider van het politieonderzoek, komt aan het woord. In de laatste aflevering schuift Sjerp Jaarsma aan, dé expert op het gebied van de Heineken ontvoering en ex-organisator van de Heineken Kidnap Tour.

Afstuderen with a bang

Jesse Schotanus zegt zelf: “Hoe vet is het om af te studeren met De Heineken ontvoering? Veel van mijn leeftijdsgenoten kennen de Heineken Brouwerij in Amsterdam wel. Maar wat ze vaak niet weten, is dat deze plek het decor was van een van de grootste misdaden van de eeuw. Afgelopen jaar was het precies 40 jaar geleden dat biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur werden gekidnapt. Heineken en zijn chauffeur zaten drie weken vast, totdat er 35 miljoen gulden losgeld werd betaald. Twee dagen later werden ze bevrijd door de politie en was de zogenaamde ‘Heineken Ontvoering’ een feit!
Voor mijn onderzoek wilde ik weten wat mijn leeftijdsgenoten er eigenlijk van weten. Wat ging er om in de hoofden van die jonge ontvoerders? En hoe zou zo’n ontvoering er nu uitzien, met internet en camera’s overal? Je hoort het in mijn podcast.”

De Heineken Ontvoering: Loont Misdaad?

De podcastserie ‘De Heineken Ontvoering: Loont Misdaad?’ is vanaf nu te beluisteren op Spotify .
Delen met
Ook interessant