Het is herfst! Geen idee waarom we daar zo enthousiast over zijn gezien het uitroepteken achter de eerste zin, maar een vaststaand feit is het wel. Dus worden de dagen langzaamaan donkerder en kouder. Hoogste tijd om de kachel en kaarsjes aan te steken en samen de gezelligheid thuis op te zoeken. Frisse drankjes maken plaats voor rijke en warme smaken van het najaar. Wie beter vertellen wat je moet drinken dan de beste bartender van Nederland, Laura Brady? Ze won dit jaar de Diageo World Class Competition, ‘s werelds grootste bartendingwedstrijd waaraan meer dan 10.000 bartenders uit 56 landen hebben meegedaan. Zij ontwikkelde uit liefde voor het herfstseizoen drie cocktailrecepten die perfect aansluiten bij de tijd van het jaar. Ieder met een eigen herfstachtige twist. En natuurlijk kan een pumpkin spice cocktail daar niet in ontbreken. Drink smakelijk!
1. AUTUMN BLUSH
Autumn Blush is een heldere, fruitige en bloemige variatie op een klassieke Tom Collins. De frisse en bittere tonen van grapefruit passen perfect bij de rijke smaak van Tanqueray Royale. Laura Brady: “Een bitterzoete combinatie van frisse herfstsmaken, geschikt voor ieder moment van een herfstachtige dag!”
Wat heb je nodig voor 1 glas:
- 30 ml Tanqueray Royale
- 30 ml zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop
- (zie onderstaand recept)
- Bruiswater
- Glas: longdrink met ijsblokjes
- Garnering: wit rozenblaadje
Zo maak je ‘m:
- Voeg ijsblokjes toe aan een longdrinkglas;
- Giet er 30 ml Tanqueray Royale over en 30 ml van de zelfgemaakte siroop op basis van grapefruit en hibiscus;
- Roer door elkaar en voeg meer ijs toe om het glas te vullen;
- Giet er bruiswater bij tot het glas voor driekwart gevuld is en roer nogmaals voorzichtig om de ingrediënten te combineren;
- Voeg nog een beetje bruiswater toe zodat het glas bijna vol is;
- Gebruik een rozenblaadje als perfecte herfst garnering. Cheers!
Recept voor zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (300 ml = 10 glazen):
- Pers 8 grapefruits tot sap of koop 1 liter vers grapefruitsap;
- Giet het sap door een zeef;
- Voeg voor elke 250 ml grapefruitsap 100 gr suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost;
- Voeg 5gr hibiscusthee (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml grapefruitsiroop, roer en dek af met huishoudfolie;
- Laat 30 minuten in de koelkast staan;
- Giet de siroop door een zeef;
- Controleer de hoeveelheid in ml en voeg 1 theelepel rozenwater (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml siroop;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
2. WHITE WOODS
White Woods is een herfstachtige twist op een klassieke cocktail Sour. De smaken van geroosterde noten en vanille geven het drankje de houtachtige tonen van kastanjes. Door de combinatie met citroen vallen de drogere tonen van Tanqueray Dry extra op.
Wat heb je nodig voor 1 glas:
- 40 ml Tanqueray Dry
- 20 ml vers citroensap
- 20 ml zelfgemaakte kastanjesiroop (zie onderstaand recept)
- Ijsblokjes
- Glas: cocktailglas
- Garnering: geraspte chocolade. Tip: kies voor je favoriete chocoladesmaak.
Zo maak je ‘m:
- Voeg 40 ml Tanqueray Dry, 20 ml vers citroensap en 20 ml van je zelfgemaakte kastanjesiroop toe aan een cocktailshaker (als je geen cocktailshaker hebt kun je een bakje met een goede afsluiting gebruiken om mee te shaken);
- Voeg ijs toe aan je shaker en schud ongeveer 15 seconden;
- Open de shaker en schenk de cocktail door een zeefje in het glas;
- Rasp er chocolade overheen. Cheers!
Recept voor zelfgemaakte kastanjesiroop (200 ml = 15 glazen):
- Rooster 500 gr kastanjes gedurende 30 minuten op 180 graden;
- Doe 120 gr walnoten in een pan en rooster ze tot ze licht verbranden;
- Verwijder de velletjes van de kastanjes en meng de noten met 1 liter water en 2 theelepels vanille-extract (verkrijgbaar bij plaatselijke supermarkt);
- Giet het mengsel door een een fijne zeef en voeg 1250 gr suiker toe, roer goed door elkaar;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Aanpassing: Als je geen kastanjes wilt roosteren, kun je ditzelfde recept proberen met 500 gr van een van je favoriete smeerpasta's met notensmaak (probeer er een te gebruiken zonder toegevoegde suikers).
3. AMBER SPICE
Laura: “Last but not least, mocht deze variant, gebaseerd op de populaire Pumpkin Spiced smaak, niet ontbreken. Vergt iets meer tijd en moeite, maar is zeker het proberen waard. De smaken van pompoen, vanille en nootmuskaat geven een hartige en zoete toon aan het citrusachtige Tanqueray No. Ten. Het perfecte drankje om je avond mee af te sluiten: met een beetje pit.”
Wat heb je nodig voor 1 glas:
- 30 ml Tanqueray No. Ten
- 50 ml pumpkin spiced siroop OF
5 ml spicy Ketel One (optioneel voor liefhebbers) - Glas: waterglas met ijsblokjes
- Garnering: foelieblad (het omhulsel van de nootmuskaat)
Zo maak je ‘m:
- Doe ijs in een shaker;
- Giet er 30 ml Tanqueray No. Ten over, 50 ml van de zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (en de spicy Ketel One als je wat warmte wilt toevoegen);
- Roer gedurende 30 seconden;
- Giet de cocktail met behulp van een zeefje in een waterglas gevuld met ijsblokjes;
- Garneer met geraspte nootmuskaat of een takje foelieblad. Cheers!
Recept voor zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (500ml = 10 glazen):
- Schil en snijd een halve pompoen in blokjes van 3 cm;
- Gaar in de oven gedurende 40 minuten op 200 graden;
- Laat afkoelen en weeg 300 gr pompoen af;
- Doe de pompoen met 500 ml water, 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing in een blender en mix tot een puree;
- Gebruik een theedoek om het vocht uit de puree te persen;
- Meet het vocht af en voeg voor elke 100 ml pompoensap 40 g suiker toe en roer alles goed door elkaar;
- Meet vervolgens de vloeistof opnieuw af en voeg voor elke 100 ml pompoensiroop 10 ml vers en gezeefd citroensap toe;
- Roer goed door elkaar;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Aanpassingen:
- In plaats van zelfgemaakte pompoensiroop kun je pompoensap in de winkel kopen. Gebruik 1 liter pompoensap en verwarm het zachtjes op het fornuis met 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing en roer het door elkaar. Laat 20 minuten sudderen en laat dan lichtjes afkoelen alvorens de suiker en het citroensap toe te voegen.
- Voor liefhebbers van spicy Ketel One: Voeg 10 gr gedroogde pepers toe aan 100 ml Ketel One en laat het geheel trekken in een afgesloten bakje. Test tot het gewenste spiciness-level is bereikt en verwijder dan de pepers met een zeef. Hoe langer je het laat staan, hoe heter het zal worden.
Tanqueray cocktails
Word je dorstig van hè? Meer over de heerlijke
cocktails met tanqueray vind je op
hun website .