PATS drone moet einde maken aan mottenplaag door ze computergestuurd te vermoorden

feb 10 2021, 19:00 Entertainment
banner drone
Momenteel heb je er geen last van, maar beeld je even dat vakantiehuisje in Frankrijk in. Zomers is het gebruikelijk dat de muggenbrigade elke avond komt aanrukken. Een middagje het raam open laten staan en je bent de lul. Als het aan Sjoerd en Kevin ligt had een drone een eind gemaakt aan deze problemen. Vanwege privacy redenen moesten ze hun plan echter een beetje bijstellen. Resultaat: een mot verdelgende drone voor de tuinkas, genaamd de PATS drone.

Big Brother

Het idee van Sjoerd Tijmons en Kevin van Hecke was ontstaan door een situatie als hierboven beschreven. De twee knappe koppen wilden een eind aan het gezoem maken, maar wel op een vette manier. Een drone is in dat opzicht een beetje als een knappe vrouw: menig mannenhart gaat er sneller van kloppen. Het idee leek prima te werken, je stuurt de drone met zijn draaiende propellers op een mug af en weg is 'ie. Alleen hoe spoor je een mug op? Daar is een vrij slimme camera voor nodig. Dit was zeker mogelijk, maar dan zou de zin Big Brother is watching you in your sleep wel heel realistisch worden.
pats landing scaled
Foto: PATS

Pesticiden

Vandaar dat marketingbroertje Bram Tijmons bij het duo werd toegevoegd, zodat ze hun geniale idee misschien op ander gebied konden toepassen. Na een snelle brainstormsessie bleek de tuinsector ook een bloedhekel te hebben aan kleine vliegjes. Hier gaat het vooral om motten, die in een goeie bui zo’n duizenden rupsjes kunnen neerleggen. Nu wordt dat klusje geklaard door pesticiden, maar het streven is om zo weinig mogelijk chemische middelen te gebruiken. Daar gaat PATS een handje bij helpen.
drone vid
Foto: PATS

Morsdood

In een tuinkas worden een aantal camera’s geplaatst, die de omgeving continu scannen op motten. Wanneer er eentje wordt gespot, komt de drone uit zijn hol gevlogen. De hoogte van de mot wordt constant gemeten, waardoor de drone precies weet waar de moord zal plaatsvinden. Propellertje erop en PATS, motsdood. Morsdood. Whatever. Je krijgt er spontaan videogame vibes van. Als een rood schild bij Mario Kart die op zijn doelwit afgaat.

PATS drone

Naast tuinkassen zijn er natuurlijk meerdere opties voor de PATS drone. Denk aan een groot warenhuis of loods waar meel of cacao ligt opgeslagen. Hoewel het product nog in ontwikkeling is, zou dit zomaar de toekomst kunnen zijn voor de voedselbranche. Chemische stoffen in je eten als bescherming is dan verleden tijd. Aan de heren nu verder om ook iets voor die kutmuggen te bedenken.
drone mooooooi scaled
Foto: PATS
Delen met
Ook interessant