Collective Horology maakt de handen vies aan Oris

18 nov 2023, 20:58 Entertainment
schermafbeelding 2023 11 17 om 161207

De mysterieuze maar tikkeltje elitaire club genaamd 'Collective Horology' is een club voor horlogeliefhebbers. Het in Californië gevestigde members-only collectief staat bekend om high-profile samenwerkingen met gerenommeerde merken van over de hele aardbodem. Dan praten we natuurlijk over merken als Tudor, Montblanc, Zenith en IWC.

De club is aangepakt door de Zwitserse horlogemaker Oris op een nieuw duikhorloge dat de Californische cultuur uit de jaren 1970 kanaliseert.

Oris

Oris werd opgericht in 1904 door Paul Cattin en Georges Christian in Hölstein, Zwitserland. Het bedrijf begon als een kleine horlogefabriek genaamd 'Paul Cattin et Georges Christian, Fabrique d'Horlogerie'. Dat bekt ook wel lekker opzich. Kort daarna, in 1906, werd de naam "Oris" officieel geïntroduceerd als merknaam. De oprichters wilden vooral hoogwaardige betaalbare horloges maken, in hun vroegere jaren waren dat vooral zakhorloges. Ook blijven ze trouw aan hun eigen mechanische horloges, ondanks de opkomst van kwartsuurwerken in de industrie destijds.

Seventy-Five Diver

Jullie kennen de Sixty-Five Diver van Oris waarschijnlijk wel, dat zijn naam en ontwerp baseert op de allereerste duikmodellen van het merk uit het jaar 1965. Die heeft dus effe een flinke make-over gekregen van het Zwitserse horlogemerk. Onder toeziend oog van Collective Horology, maken ze een sprong naar het jaar 1975 met hun nieuwe model, de Seventy-Five Diver . Uitgerust met 't zelfde uurwerk, Calibertje 400 als de Sixty-Five en een roestvrijstalen kast van 40 mm die waterbestendig is tot 100 meter, biedt dit horloge een hypothetische kijk op wat Oris in dat decennium had kunnen introduceren. Het grootste verschil tussen de twee modellen zit 'm in het gebruik van kleuren en vormen. De bronzen 'uni-directional scuba-dial' is bruin gekleurd gecombineerd met een wijzerplaat die je doet denken aan een zonsondergang. Maar ons favoriete detail is het lettertype dat wordt gebruikt voor de 3, 6, 9 en 12. De Arabische cijfers zijn uniek en voegen net dat extra stukje smaak toe.

We kunnen zeker spreken van een waar kunstwerk, hebben die mysterieuze kerels van dat rare collectief toch goed gedaan.

Delen met
Ook interessant