Het gaat weer de goede kant op met de neushoorn

sep 22 2023, 11:10 Entertainment
depositphotos 189232260 s
Er gaat een hoop mis met moeder natuur en sommige diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Maar er is ook goed nieuws te melden en dat willen we jullie niet onthouden. Het gaat namelijk goed met de neushoorn. En zowel met de witte als de zwarte neushoorn, voor het eerst in tien jaar is het aantal neushoorns toegenomen. Daar worden we blij van.
Eind 2022 telden de Afrikaanse autoriteiten 23.300 neushoorns op het continent. In 2022 is het aantal zowel witte als zwarte neushoorns met 5,2% gestegen, waardoor er nu 23.300 neushoorns op onze aarde rondlopen.
depositphotos 209132214 s

Positief nieuws

De International Union for Conservation of Nature (IUCN), die met deze positieve cijfers kwam, zegt dat het aantal witte neushoorns groeit doordat ze beter worden beschermd in de natuur en omdat er sterke plannen zijn voor hun biologische beheer.

Kostbare hoorn

In de afgelopen tientallen jaren hiervoor is het aantal neushoorns flink afgenomen, vooral vanwege enorme stroperij. Mensen jagen op deze majestueuze beesten vanwege hun hoorns, en vooral in Azië geloven sommige mensen dat die dingen magische krachten hebben. Zij betalen goudgeld om deze hoorns binnen te verkrijgen. Alleen goede hoop, het heeft een positieve wending gekregen, ook de illegale handel in neushoornhoorns staat op het laagste punt in een decennium.
depositphotos 45780811 s

Feitjes

Om even verder te gaan op die magische hoorns, een leuk feitje daarover: de hoorn is gemaakt van keratine, hetzelfde spul waar ook onze nagels en haar van zijn gemaakt. Dus eigenlijk hebben ze gewoon gigantische nagels of bos haar op hun neus. En voor de mensen die niet visueel denken, maak daar alsnog maar een leuke voorstelling van. Toch best funny.
En om even helemaal de Freek Vonk-route in te slaan, hieronder nog een aantal feitjes over de rino.
Er zijn vijf soorten neushoorns
Het ging echter zo slecht met de neushoorns dat dit er ook zomaar drie hadden kunnen zijn. Waar het niet dat er serieus werk is verricht om ze te redden. Aan het begin van de 20e eeuw waren er slechts ongeveer honderd witte en Indische neushoorns over. Tegenwoordig zijn dit de twee meest levensvatbare soorten van de vijf.
Neushoorns hebben echt slechte ogen
Ze kunnen iemand die stil staat op 30 meter afstand niet zien. Ze vertrouwen vooral op hun sterke reukvermogen om gevaar op te merken.
De 'zwarte' en 'witte' neushoorn hebben eigenlijk allebei grijze huid
De naam 'witte neushoorn' komt van het Afrikaanse woord 'wyd', wat 'breed' betekent en verwijst naar zijn brede, rechthoekige lip. De eerste Engelse ontdekkingsreizigers dachten dat 'wyd' 'white' was in het Engels, dus noemden ze deze soort 'witte neushoorn', terwijl ze de andere 'zwarte neushoorn' noemden om ze uit elkaar te houden.
Heel wat kilo’s schoon aan de haak
Sumatraanse neushoorns zijn dan wel de kleinste van het stel, maar wegen nog steeds meer dan 600 kg, wat net zoveel is als een gemiddelde koe. Witte neushoorns zijn daarentegen de kolossen, met een gewicht tot wel 3.500 kg.
depositphotos 123111890 s
depositphotos 223791784 s
Delen met
Ook interessant