Het is de afgelopen maanden een ‘hot topic’ in de media én in vermogend Nederland. Nieuwe regels voor maximale huren in het middensegment en gewijzigde belastingregels maken investeren in (nieuwe)huurwoningen steeds minder aantrekkelijk. Gecombineerd met hoge prijzen voor vastgoed en bouwmaterialen en een flink gestegen rente vragen velen zich af of vastgoed nog wel een verstandige belegging is. Maar welke opties zijn er dan nog meer? Vastgoedondernemer Joshua Camera en hedgefundbroker Marcel Melis maken in de podcast ‘Vastgoedzaken’ de balans op.
Met vastgoed is hij op dit moment even klaar ‘ Weinig rendement, misschien 3% netto, maar wel veel gezeik. Hard werken, veel tegenstand en negativiteit’ .’ Joshua doet ondertussen geen moeite hem ongelijk te geven, ‘ dat zijn hogere rendementen dan in het vastgoed , aldus Camera. Dat betekent overigens niet dat Melis en Camera nu hun woningen gaan verkopen. Melis: ‘ alleen de woningen die straks terugvallen naar de middenhuur. Zodra de huurder er uit gaat, zal ik die verkopen .’ Melis, die vooral woningen in de hoofdstad verhuurt, verwacht namelijk wél goed nieuws voor de rendementen van zijn grotere huurwoningen, die straks nog steeds in de vrije sector vallen: ‘d oor toenemende krapte op de huurmarkt door verkopende beleggers, gaan de huren in de vrije sector alleen maar verder omhoog’ .
Dat zijn volgens Melis de opties, buiten de beurs om. En hoewel investeren in het eigen bedrijf voor veel ondernemers vaak de beste keuze is, is die keuze niet altijd voorhanden. Daarnaast hebben veel ondernemers hun bedrijf al verkocht en is het spreiden van investeringen altijd verstandig. Dat laat volgens Melis nog maar twee opties over: hedgefunds en private equity. Over die laatste is hij duidelijk, niet liquide genoeg, je zit eraan vast.
Door Camera gevraagd naar zijn redenen om hedgefunds te prefereren is Melis duidelijk. ‘ Ik kan op maandbasis de waarde van mijn beleggingen inzien, in- en uitstappen en ik heb er verder geen omkijken naar. En dan maak ik ook nog eens 10-20% rendement per jaar. De gouden jaren van vastgoedontwikkeling liggen achter ons, dus ik kies nu hiervoor. Dat betekent overigens niet dat het makkelijk is.’
Want hoe kies je nu het juiste hedgefund, uit de 10.000’en opties die er zijn? Een garantie op succes is er niet, maar Melis geeft Joshua een paar criteria waar hij op let. ‘ Ervaring van de manager, een extern gevalideerd trackrecord, voldoende groot zijn zodat er geen risico ligt bij een faillissement van de beheerder zelf, geld kunnen verdienen in zowel bear- als bull markets, een offshore fund hebben en een onafhankelijke administrateur die de waarde van de beleggingen van de deelnemers bijhoudt.’ Volgens Melis blijven er dan nog maar een handvol fondsen over
Of hedgefunds als belegginsvehikel zelf nu zo interessant zijn, of dat de selectie van Melis de afgelopen jaren zo goed was en juist dát zorgde voor zijn goede rendementen blijft in de podcast het midden. Maar één ding is wel duidelijk, met investeren in middenhuurwoningen in de hoofdstad zijn de twee vastgoedmannen voorlopig wel klaar en over het woningmarktbeleid van Hugo de Jonge zijn Joshua Camera en Marcel Melis het ook roerend eens: het bereikt precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was.