Exclusieve Q&A met superster Jennifer Lopez: ''Blijf doorgaan, ook al heb je angst"

mei 24 , 11:20 Entertainment
depositphotos 268160124 l
J.Lo. De droomvrouw van zo'n beetje elke man. Al meer dan twee decennia staat ze aan de top van de entertainmentwereld. Nu speelt ze de hoofdrol in Atlas , een sci-fi thriller. FHM sprak exclusief met de 54-jarige superster.
Ze veroverde de wereld als zangeres met haar eerste hit If You Had My Love . Daarna volgde megahits als Waiting For Tonight , Let's Get Loud en On The Floor . In totaal verkocht ze meer dan 70 miljoen albums, heeft ze 25 miljoen streams per maand, meer dan 250 miljoen volgers op Instagram en groeide ze uit tot een van de meest iconische vrouwen van deze eeuw. Je zou bijna vergeten, dat ze is begonnen als actrice. Sinds 1995 speelde ze al in meer dan dertig films, waarvan Atlas haar laatste wapenfeit is.
atlas sg 00011 scaled
Jennifer Lopez als Atlas Shepherd (foto: Cr. Courtesy, Netflix).
Op je zondagavond een zoom-call houden met Jennifer Lopez, het is weer eens wat anders dan Studio Sport met het bord op schoot. We spraken met Jenny from the block over haar rol in de nieuwe film Atlas en over haar verkiezing tot FHM’s 'Most Sexiest Women' in 2000.

Atlas

Voorafgaand aan het interview kregen wij al de kans voor een sneak peak op de film Atlas . In de film speelt J.Lo de rol van Atlas Shepherd, een snuggere data-analist die vol in de actie belandt met een vijand waar we de snelle ontwikkeling nog amper van kunnen bijhouden, namelijk AI. De aarde heeft te maken met de eerste robot AI-terrorist ooit, Harlan, waar Atlas Shepherd een intens verleden mee heeft. Deze rol is weggelegd voor acteur Simu Liu die we ook kennen van zijn hoofdrol in de Marvel reeks met Shangi-Chi. Een verdere hoofdrol is weggelegd voor Sterling K.Brown die we kennen van zijn rol in Black Panther.
Atlas bevindt zich in een hete strijd waarbij ze uiteindelijk een keuze moet maken: kan ze AI weer vertrouwen om de mensheid te redden van de ondergang of blijft ze in haar verleden hangen? Als je het ons vraagt een ware blockbuster waar je op je puntje van je stoel van gaat zitten.

Jennifer Lopez in de hoofdrol

Jennie! Wat trok je aan tot de rol?
Wat ik zo geweldig vond is dat het een grote sci-fi actiefilm is, maar in de kern eigenlijk een verhaal is over vriendschap en ook op bepaalde wijze liefde. Ik zie alles ook altijd als een liefdesverhaal, in Atlas is het een ander soort liefde tussen mens en robot. Het eerste keer dat ik het script las moest ik dan ook huilen, het is een ontroerend verhaal. Hoe zou je je personage Atlas omschrijven en wat is haar relatie met AI 'Smith'?
Atlas is iemand die de gehele wereld om haar heen heeft buitengesloten. Ze vertrouwt niemand en met name AI niet. In de film wordt ze echter het hoekje in geduwd om Smith, een AI-robot, te vertrouwen om haar leven en uiteindelijk ook de gehele mensheid te redden. Atlas is zo gesloten geweest als persoon zijnde dat Smith beter in staat is om menselijk te zijn dan zij zelf is. Dit omdat Smith bereid is om haar wel toe te laten. Dat is ook waar hun relatie om draait, het toelaten van één persoon zodat ze niet het mooiste missen van het leven, namelijk jezelf delen en kwetsbaar opstellen. Dat is wat voor mij dan ook de diepste vorm is van liefde en dat valt goed terug te zien in de film.

"Filmmakers trappen vaak in de valkuil dat personages altijd aardig moeten zijn"

Atlas was er niet bang voor dat niemand haar mocht, er zijn weinig vrouwelijke filmpersonages die zo zijn. In hoeverre sprak je dat aan?
Dat is wel grappig, er was veel discussie over, vooral in de eerste versies van de film. Ze zeiden: "Nou, vinden ze Atlas wel leuk?"
Ik dacht: je moet dingen laten ontwikkelen. Je moet vertrouwen hebben, je moet niet bang zijn. Ik denk dat veel acteurs daarmee bezig zijn. Veel filmmakers trappen vaak in die valkuil dat personages altijd aardig moeten zijn. Maar mensen zijn complex en soms zijn ze dat niet. Ze zijn bot omdat ze door iets heel ergs gekwetst zijn en ik denk dat het belangrijk is om dat in personages te laten zien, omdat veel mensen zich daarmee kunnen identificeren. Het gaat erom dat je in het publiek gelooft en ik geloof in het publiek. Ik geloof in fans die zeggen: "Oké, dit is een personage dat ze speelt en ik ga met haar mee op deze reis." Maar de hele tijd heeft ze een sterk geloof dat ze de wereld wil redden.
atl mrkt 01 v3001a scaled
Jennifer Lopez als Atlas (foto: Ana Carballosa/Netflix).
Ze zegt: "Alsjeblieft, luister naar me." Maar ze komt over als gek omdat ze zo gepassioneerd is en weet waar ze het over heeft. Dus ik wilde het niet spelen op een manier waarbij ik het zou verzachten of aardig zou proberen te zijn tegen Sterlings personage de eerste keer dat we elkaar ontmoeten.
Ik dacht: "Oh, sorry, meneer. Excuseer me." Dat wilde ik niet doen. Ik wilde gek zijn: "Nee, dit is gestoord. Is dit wat je gaat doen? Want dat is dom en vreselijk, weet je." Het geeft je een karakterboog en dat is voor mij interessant als persoon. Dus ik vond het heel leuk.
De film behandelt een zeer belangrijk onderwerp, namelijk de relatie tussen mensen, AI en het risico van deze relatie. Kunnen we de film beschouwen als een soort waarschuwing?
Ik hield van het script vanaf het eerste moment dat ik het las. Ik vond het geweldig dat het over AI ging. Het was een grote sci-fi actiethriller, maar de kern ervan was een heel menselijk verhaal over een vrouw die zo ontkoppeld is. Technologie wordt vaak gepresenteerd als iets dat ons zal verbinden, maar het maakt ons in werkelijkheid vaak los van elkaar. Dit was op veel manieren een heel modern verhaal. Voor Atlas, na wat haar overkwam toen ze zo jong was en dan in deze situatie met deze AI wordt gegooid die ze helemaal niet vertrouwt, ging het er uiteindelijk om weer te leren om iemand te vertrouwen en iemand weer in haar hoofd en in haar hart toe te laten.
Ze doet dat beetje bij beetje, wat ik een heel mooi aspect van het verhaal vind. Daarnaast is het ook prachtig hoe hij onveranderlijk hij voor haar was en zegt: "Ik ga je niet verlaten. Ik zal hier zijn. Ik zal voor je zorgen." Dat doet hij dan ook en ik denk dat veel mensen zich kunnen identificeren met dat idee van hoe moeilijk het is om mensen te vertrouwen. Hoe ze je teleurstellen. Hoe dat in het leven kan gebeuren en hoe één persoon of één AI kan binnenkomen en dat echt kan ontmantelen door de liefde en consistentie die ze tonen.

"Elke dag zat ik op de set met een hartslag van 150"

Je moest veel van de scenès opnemen in een kleine pod, hoe was dat?
Het was vermoeiend, maar erg opwindend. Elke dag zat ik op de set met een hartslag van 150. Het was alsof ik een 'one-womanshow' deed. Je bent daar alleen en verbeeld je alles omdat het allemaal green screen is. Er was geen set om je aan vast te houden, maar het mech-pak werd een soort van comfortzone voor mij.
In het begin was het lastig om eraan te wennen en daarbij zonder andere acteurs te werken. Het komt daardoor allemaal op jou aan. Ik vroeg Brad (regisseur) dan ook naar me te schreeuwen in de scènes en het volgende te zeggen: ''We storten neer! Er komen meteoren op je af! Ze schieten op je! Er liggen overal dode mensen en je bent alles kwijt!'' Ik ging elke avond uitgeput naar huis, maar het kwam toch allemaal mooi samen.
kbu 0524 05731589 683x1024
Jennifer Lopez (foto: Netflix).
Wat hoop je dat het publiek meeneemt van deze film?
Ik hoop vooral dat ze er net zoveel plezier aan beleven als toen ik het las. Dat het verder opwinding en veel gelach oproept, maar dat ze daarnaast ook beseffen dat je anderen moet toelaten in het leven. Je kunt namelijk niet je gehele leven denken dat je het alleen kunt doen. Ik denk dat we soms vergeten dat we andere mensen nodig hebben en dat moeten we koesteren.

FHM’s 'Most Sexiest Women' 2000

In het jaar 2000 werd je verkozen tot FHM’s ‘Most Sexiest Women’ van de wereld, nu ben je altijd nog even mooi. Wat is je geheim om aan de top te blijven en wat zou je andere vrouwen willen meegeven om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn?
Dankjewel, dat zijn vleiende woorden. Voor mij gaat het om mezelf blijven ontwikkelen. Ik denk daar niet op zo'n manier over na, van 'hoe kan ik aan de top blijven'. Een van de geheimen die ik heb is dat ik het eigenlijk nooit heb uitgevogeld. Ik sta niet voor de spiegel en denk 'oh wat ben ik geweldig'. Daar ben ik niet mee bezig. Ik denk voornamelijk aan hoe ik mezelf kan blijven ontwikkelen, beter kan worden en hoe ik dingen anders kan doen. Ik ben bezig met hoe ik meer vooruitgang kan boeken en barrières kan doorbreken. Ik probeer mijn weg te vinden in iets waar mijn hart mij naartoe leidt, zonder angst te hebben. Natuurlijk gaat dat altijd gepaard met angst, maar het gaat erom dat je het dan alsnog doet. Dat is wat ik zou willen meegeven: blijf doorgaan, zelfs al heb je angst.
s l1200 741x1024
Jennifer Lopez als FHM 'most sexiest women' in het jaar 2000.

Atlas in ’t kort

Wat
Een toffe film vol actie waar je op het puntje van je stoel door gaat zitten.
Plot
Een strijd tussen AI en de mensheid, wie trekt er aan het langste eind?
Wie
Jennifer Lopez, Simu Liu, Sterling K. Brown en Brad Peyton.
Hoeveel sterren
4 sterren.
Feitje
Jennifer Lopez verschijnt niet alleen op het doek, ze is ook nog is mede-producer van de film. Wanneer?
Vanaf nu te zien op Netflix!
Delen met
Ook interessant