In deze Zwitserse kerk kun je nu bidden voor een AI-versie van Jezus

22 nov , 11:00 Entertainment
schermafbeelding 2024 11 22 om 101357
Het Zwitserse Luzern, bekend van de overheerlijke kaasfondue en koekoeksklokken, staat nu om een heel andere reden in de spotlights. In de eeuwenoude St. Peter’s kerk kun je namelijk volgende week iets bijzonders ervaren: biechten bij een holografische Jezus, powered by Artificial Intelligence. Het project, weer heel toepasselijk genaamd Deus in Machina (God in de machine), is een kruising tussen een spirituele ervaring en (volgens ons) een bizarre aflevering van Black Mirror.

Concept

In plaats van een fluisterend pastoortje tref je in de biechtstoel een virtuele Jezus die je vriendelijk aankijkt via een scherm. Stel je vraag, biecht je zonde op, of vraag hem wie de beste voetballer ooit is - AI-Jezus heeft (uiteraard) overal een antwoord op. Dankzij de nieuwste technologie uit het Immersive Realities lab van de Lucerne University of Applied Sciences praat deze digitale Messias in meer dan honderd talen. Zelfs als je geen Zwitsers spreekt, krijg je dus alsnog alle geweldige antwoorden waar je op hoopt.

Oordeel

Volgens Marco Schmid, één van de technici achter het project, is de chatbot gevoed met uitspraken uit het Nieuwe Testament. Maar geen zorgen, hij begint niet meteen met donderpreken als je biecht dat je op zondag brak in je bed lag in plaats van naar de kerk te gaan. “Het is meer een dialoog dan een oordeel,” aldus Schmid.

Eyeopener

Voor de ene bezoeker is het een spirituele eyeopener. “Het voelde bijna alsof ik met de echte Jezus sprak,” zegt een enthousiaste toerist. Anderen zijn wat minder onder de indruk. “Ik kreeg een generiek antwoord toen ik vroeg wat ik moest doen met mijn belastingachterstand. Dat had ik net zo goed aan ChatGPT kunnen vragen,” klaagde een sceptische local. Tja, daar kunnen we ons nog wel ergens in vinden.
Hoewel Deus in Machina officieel een kunstproject is ter ere van het 100-jarige bestaan van het Zwitserse Sint-Lucasgezelschap, zet het zeker aan tot nadenken. Gaan we straks AI-pastoors zien in kerken wereldwijd? Of wordt dit de volgende hype op festivals? We zien het al helemaal voor ons. Luzern heeft in ieder geval mooi effe laten zien dat technologie en religie prima kunnen mixen.
Delen met
Ook interessant