Ben nou eens even eerlijk. Ging je naar de IKEA voor een nieuw bijzettafeltje, lamp of stoel. Of ging je naar de IKEA voor die heerlijke Zweedse gehaktballen en het ijs? Juist ja, geef maar gewoon toe dat de ‘Köttbullar’ het hoogtepunt waren van een dagje door de meubelwinkel.
We moesten onze heerlijke gehaktballetjes even missen. Door de trut genaamd Corona, moesten de winkels van IKEA hun deuren sluiten. Geen nieuwe lampen, of bedden en dus ook geen lekkere gehaktballetjes. Niet eerlijk, als je het ons vraagt. Maar gelukkig is de IKEA hartstikke lief. Ze hebben namelijk het recept van de Zweedse ballen gedeeld met de wereld. Wat een geluk!
De foodmanager, Lorena Lourido, van de meubelketen reageert op het nieuws: “We weten dat sommige mensen deze dagen onze Zweedse balletjes missen. Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken.” Daar zijn wij het helemaal mee eens. En makkelijker wordt het zeker, want het recept blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het bestaat uit maar slechts 6 stappen. Je hebt wel aardig wat ingrediënten nodig. Wij wensen je alvast veel succes in de keuken, en smakelijk!
Dit recept is geschreven door het AD, maar wij delen 'm ook graag met jou!
Ingrediënten (voor 4 personen)
Gehaktballen 500 gram rundergehakt
250 gram varkensgehakt 1 ajuin, fijn gesneden
1 teentje knoflook (geplet of gesneden) 100 gram broodkruimels
1 ei 5 eetlepels volle melk
Peper en zout
Saus
40 gram boter 40 gram bloem
150 ml groentebouillon 150 ml runderbouillon
150 ml (slag)room 2 theelepels sojasaus
1 theelepel Dijonmosterd
Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
Stap 2:Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze eventjes op een bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken, en ronde balletjes zijn de leven.)
Stap 3:Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
Stap 4:Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
Stap 5:Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
Stap 6:Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - frietjes, krieltjes of puree.