Je bent van plan om je huis te verbouwen, of je bent gewoon nieuwsgierig hoe een verbouwing van een leien dakje gaat. Het is niet gek als je je afvraagt waar je al het bouw- en sloopafval moet laten tijdens zo’n project. Om te voorkomen dat er geklust, gebouwd en getimmerd moet worden tussen het puin, hebben wij wat tips voor het afvoeren van afval tijdens een huisverbouwing.
Milieubewust bezig zijn
Wanneer je bezig bent met bouw- en sloopwerkzaamheden, ontstaat er een mix van bouw- en sloopafval. Maar mag je eigenlijk wel alles zomaar in bijvoorbeeld een
big bag deponeren? Het antwoord hierop is ‘nee’. Het is belangrijk om milieubewust bezig te zijn met het scheiden van dit afval. Niet alles wat tevoorschijn komt tijdens een verbouwing, wordt gezien als bouwafval. Maar wat valt er dan eigenlijk allemaal wel onder bouwafval en wat valt hier niet onder?
Wel bouw- en sloopafval
Onder bouw- en sloopafval vallen steen en betonpuin, gips, hout, grofvuil huisraad, papier en karton, plastic en kunststof, metaal en zand (maximaal 5% van de containerinhoud). Dit mag je dus gewoon samen in een container deponeren. Check dit wel altijd even extra na bij het bedrijf waar jij van plan bent om een container of big bag te huren. Dit kan namelijk wat verschillen. Nog een gratis aanbeveling van ons aan jou: ook metaal valt onder de categorie bouwafval, maar wij zouden je adviseren om dit in te leveren bij een oud-ijzerhandel. Op deze manier verdien je zelfs nog wat aan je puin.
Geen bouw- en sloopafval
Zorg ervoor dat je asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal, autobanden, dakleer, golfplaten, bedrijfsafval, koelkasten en vriezers, matrassen en (vanzelfsprekend) accu’s en klein chemisch afval gescheiden houdt van je bouwafval. Het is namelijk niet de bedoeling om dit afval klakkeloos weg te gooien in een
afvalcontainer . Doe het milieu een plezier en lever bijvoorbeeld een lege accu in bij de inzamelbakken van supermarkten of winkels. De meeste materialen in een accu kunnen namelijk erg goed gerecycled worden.
Recyclen en hergebruiken
Over recyclen gesproken: een deel van het bouw- en sloopafval kan hergebruikt worden. Ga voorzichtig te werk en zorg ervoor dat je voorkomt dat je bruikbare materialen kapot maakt tijdens het slopen. Kies er bijvoorbeeld voor om zelf materialen te hergebruiken, weg te geven of om ze tweedehands te verkopen. Hiermee zorg je ervoor dat er veel nieuwe grondstoffen worden uitgespaard en dat er minder afval ontstaat, wat goed is voor het milieu.
Deponeren van bouw- en sloopafval
Nadat we het hebben gehad over recyclen, is het verstandig om na te denken waar je je bouw- en sloopafval in wilt gaan deponeren. Ben je bezig met een kleinere klus of renovatie? Kijk dan eens naar een big bag. Een big bag is handig in formaat en licht van gewicht, waardoor het geen onnodige plek in beslag neemt. Ben je bezig met een grotere klus? Dan kan een afvalcontainer weleens handig zijn. Een afvalcontainer komt in verschillende maten, waardoor er altijd wel een geschikte optie bij jouw situatie past.
Vergunning of geen vergunning nodig
Heb je na dit artikel zin om de handen uit de mouwen te steken? Let er dan wel op dat wanneer je een big bag of afvalcontainer wilt huren en deze op een openbare plek wilt zetten, je van tevoren bij jouw gemeente checkt of je een vergunning nodig hebt om deze te mogen plaatsen. Ben je van plan om de big bag of afvalcontainer op privéterrein neer te zetten? Dan heb je geen vergunning nodig! Wie weet staat er na het lezen van dit artikel binnenkort ook wel een afvalcontainer of big bag op jouw stoep.