Ondanks dat het niet echt een jaar was om over naar huis te schrijven, blijven feestjes en lange zomeravonden altijd bestaan. Hoe chill is het om met je maten biertjes te doen en te genieten van een lekker mals stukje vlees? Dan is een goede BBQ van Green Egg wel echt een musthave voor elke barbecue liefhebber.
Voordat we het gaan hebben over de awesomeness van de Green Egg moet je weten waar het vandaan komt. We maken daarvoor een flinke sprong terug de tijd in. De Green Egg is namelijk gebaseerd op een Aziatische kleioven, die al meer dan 3000 jaar bestaat. Toen de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog Japan bezetten, zagen de Amerikaanse militairen potentie in de zogenaamde Kamado en namen ‘m mee terug. Kort daarop ontstond de Kamado als barbecue. De Kamado was niet meteen een direct succes. In het begin was door de klei de barbecue te zwaar, brak te makkelijk bij het vervoeren en wanneer het te warm werd kwamen er scheuren in het materiaal. En laat warm worden nou net de bedoeling zijn bij een BBQ.
Een vet detail van deze Green Egg is dat 'ie werd getest met dezelfde methode als van het ruimtevaartprogramma van NASA. Hier werd veel onderzoek gedaan naar hittebestendig en lichtgewicht keramiek. Big Green Egg deed als één van de eersten proeven met dit keramiek. Het resultaat was een lichtere en hittebestendige Kamado barbecue, in de vorm van een groen ei. Kijk, weer wat geleerd.
We horen je denken, wat maakt deze houtskoolbarbecue dan zo speciaal? De Green Egg gaat levenslang mee. Nog beter, je kan hem zelfs doorgeven aan je kinderen. Moeten de zwemmertjes wel meewerken, maar dat is een probleem voor een andere keer. Mooi meegenomen is dat de BBQ ook nog eens super duurzaam is. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt. Hierdoor is hij zuinig en blijft de temperatuur constant. Dit resulteert in de heerlijkste spareribs, worsten en hamburgers.
Dan komen we aan bij de stap dat je de BBQ moet laten branden. Wat een gedoe is dat, maar bij de Green Egg brandt de barbecue al na zo’n 10 à 15 minuten en verder draait het allemaal om relaxed barbecueën. Het gaat bij zo’n Green Egg meer om de beleving dan alleen om het bakken. Doordat Green Egg een breed scala aan accessoires biedt, kan je hele menu’s in de keramieken pot bereiden.
Het chille bij de Green Egg is dat je de mogelijkheid hebt om bijna tot op de graad nauwkeurig af te stellen tussen de 70 en 375°C. Met de thermometer boven op het ei kan je precies aflezen hoe heet de kamado van binnen is. Dit alles wordt mooi afgemaakt door middel van een samenspel tussen de rEGGulator (och wat houden we toch van een goede woordgrap) en de luchtregelaar waardoor de temperatuur precies valt te bepalen. Er is niets lekkerder dan buikspek 14 uur lang op 70°C te garen. Door het gesloten systeem blijft het vlees zijn vocht behouden en krijg je niet van die uitgedroogde stukken vlees.
Je hebt een overheerlijke BBQ achter de rug. Dan komt de rotste klus. Het verdomde ding schoonmaken. Gelukkig zijn de groene eieren erg onderhoudsvriendelijk. Want na iedere keer dat je de Egg gebruikt maak je het rooster schoon met een speciaal daarvoor gemaakt accessoire. Al het as wat overblijft schuif je appeltje eitje via de luchtregelaar er uit. Even een dikke tip tussen ons, om de hele BBQ goed en makkelijk te reinigen. Je legt een aantal doormidden gesneden citroenen op het rooster en dan stook je hem op tot 340°C. Half uurtje laten staan en je barbecue brandt zichzelf schoon. Nu hopen dat de vrouw des huizes niet meeleest en onze schoonmaaktip ziet.
De Green Egg kan altijd buiten blijven staan. Tegen elke weersomstandigheid is die bestand, alleen durven wij er geen geld op te leggen of die een orkaan overleeft. Ach dan kan een andere passant van deze BBQ-gigant genieten. Houd er alleen rekening mee dat bij extreem nat weer, de gietijzeren dop boven op de barbecue vervangen moet worden door de keramieken dop. Keramiek roest namelijk niet. Daar is nog eens over nagedacht bij Green Egg, wat een bazen zijn het toch.
Nu hebben we alle redenen verteld waarom je een Big Green moet aanschaffen, maar bij zo'n BBQ fissa wordt het later en later. Je gasten beginnen het een beetje frisjes te krijgen. Dan is het handig om ze warm te houden, want anders ben je gewoon een slechte gastheer. Daarvoor kan je gebruik maken van een OFYR . Zo’n ronde vuurschaal zorgt ervoor naast dat je er mee kan BBQ’en, hem ook kan gebruiken als vuurkorf. Steek zo’n ding aan op een feestje en creëer direct een beleving om nooit te vergeten. Perfect om je party people warm te houden.