Wat stukkies vlees en vis op de plaat knallen, koud drankje erbij en een stokbroodje met wat lekkere dips. Dat is een maaltijd die de afgelopen dagen in veel woonkamers gegeten werd. Heel gezellig en lekker natuurlijk, maar die geur is wat minder. En die kan nog wel dagen blijven hangen. Dat wil je natuurlijk niet. Met deze tips krijg je die gourmetgeur gemakkelijk en snel weg.
Gourmetten is leuk, gezellig en lekker. Vooral met de feestdagen. Maar van die geur die je eraan overhoudt, hebben we gauw genoeg.
Leg een diep bord met schoonmaakazijn op de verwarming voordat je naar bed gaat en laat de verwarming een nachtje aan. Door de hitte van de verwarming verdampt de azijn en verspreidt het zich over de hele kamer. De volgende ochtend word je wakker in een warm en fris ruikend huis.
Verbrandt een paar laurierblaadjes op een schoteltje en de gourmetgeur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze blaadjes hebben de meeste mensen standaard in huis, want dit wordt regelmatig in de keuken gebruikt. Bijkomend voordeel is dat de geur van laurierblaadjes ook nog een kalmerend werkt. Lekker ontspannen uitbuiken dus.
Ook citroen helpt goed tegen een vieze gourmetgeur. Doe wat schillen en sap in een beetje water en laat dit zachtjes koken in een pannetje. Geen citroen in huis, maar wel sinaasappel of limoen? Deze citrusvruchten werken ook prima.
Na het eten kan een kopje koffie heerlijk smaken, maar koffie maakt ook korte metten met de gourmetgeur. Dit doe je door een paar kommetjes gemalen koffie in je woonkamer te zetten. Op die manier wordt de geur sneller geabsorbeerd. Mag het nog een tikkeltje sneller gaan? Meng de koffie dan met wat water en zet het op een laag vuurtje.
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de vieze geur van gourmet. Dat kun je op meerdere manieren doen, maar wij zetten de twee makkelijkste voor je op een rijtje.
Ook keukenazijn is een waar wondermiddel tegen nare geurtjes. Je kunt tijdens het gourmetten een pan met azijn aan de kook brengen om te voorkomen dat de geur in je huis blijft hangen.
Het is verstandig om de ruimte zoveel mogelijk te ventileren tijdens het gourmetten. Bijvoorbeeld door het raam open te zetten, maar denk ook aan de ventilatieroosters of de afzuigkap.