Wat begon uit pure verveling is uitgegroeid tot een Instagram account met 3.000 volgers. Vorig jaar mei besloot Rick om zijn favoriete gerechten met ons te delen en vandaag werd hij gespot door een van onze correspondenten met zijn splinternieuwe gerecht Frikandellington. Wij weten wat we deze kerstdagen gaan voorschotelen aan de schoonfamilie!.
De 33-jarige Rick is geboren en getogen in het Brabantse Oss, maar besloot die bende achter zich te laten en verhuisde naar Nijmegen, waar hij inmiddels al acht jaar woont. Op zijn Instagram account Schaft Zonder Spijt deelt hij zijn favoriete gerechten die vaak niet bepaald vetvrij zijn. We zijn blij om te zien dat daar ook nog steeds vraag naar is in deze vegan maatschappij. Hij noemt zijn Instagram account semi-sarcastisch. "Het is vooral een knipoog naar het afgelopen jaar. We mogen alles wel wat luchtiger bekijken."
Zo vlak voor de kerst besloot hij het gerecht Frikandellington te maken, wat afstamt van het welbekende gerecht Beef Wellington. In dit gerecht wordt de dure ossenhaas vervangen met oerhollandse frikandellen. Dit gerecht is gemaakt voor de “snack etende mensen.” Het perfecte kerstgerecht omdat het goedkoop, lekker en makkelijk klaar te maken is. Maar vergeet niet de benodigde sauzen toe te voegen! “Het moet natuurlijk wel met mayonaise, curry en uitjes gegeten worden. Ik ben dan ook een groot fan van de frikandel speciaal.”
Hij kwam het gerecht een keer tegen op het YouTube kanaal van de Amsterdamse chef Timo de Beurs. Timo de Beurs heeft een eigen restaurant/slagerij in Amsterdam. Toen Rick dit gerecht tegenkwam, wist hij zeker dat hij dit ook ging maken. En nu heeft hij er zijn eigen draai aan gegeven en kunnen wij deze kerst nog lekker met Rick’s Frikandellington aan tafel zitten!
Na de Frikandellington is Rick van plan om in het nieuwe jaar zijn eigen frikandellen te maken. Want in tegenstelling tot wat iedereen altijd denkt, zit daar volgens Rick helemaal geen troep in. Maar laten we eerst nou maar de Frikandellington met kerst proberen. Het recept vind je onderaan.
Ingrediënten:
Frituur of bak de frikandellen (5 tot 7 stuks) en laat ze volledig (!!) afkoelen. Rol vershoudfolie uit en leg hierop de plakjes ham, aansluitend op elkaar. Rol de afgekoelde frikandellen op elkaar gestapeld stevig in de ham. Belangrijk is dat de ham de frikandellen volledig omsluit. Rol dit alles in vershoudfolie en draai de uiteinden stevig dicht. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast.
Haal de frikandellen uit de vershoudfolie. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Leg de in ham ingepakte frikandellen in het midden en rol het deeg stevig om het vlees heen, zorg dat er geen lucht onder zit. Smeer de uiteinden een beetje in met losgeklopt eigeel. Laat de randen 1 cm overlappen en snijd het overtollige deeg eraf en druk de randen goed aan zodat de naad van het deeg niet meer te zien is. Rol het opnieuw strak in vershoudfolie en leg het 2 uur in de koelkast.
Van het overgebleven deeg kun je figuurtjes of repen snijden. Bestrijk de wellington met het eigeel, vervolgens decoreer je de wellington naar wens. Eventueel nog lichtjes met eigeel bestrijken en met grof zeezout bestrooien.
Het is tijd voor wijn, de wellington gaat namelijk voor 20 tot 25 minuten de oven in. Hij is klaar wanneer jij hem goudbruin genoeg vindt, de frikandellen zijn namelijk al gaar. Smakelijk!
Meer van dit? Check Instagram-account Schaft Zonder Spijt .