Evaluatie van Frenkie de Jong zijn eerste halfjaar in Barcelona: "Hij gaat een tijdperk markeren"

dec 09 2019, 18:00 Entertainment
frenkie
de Jong">Frenkie de Jong mag zich inmiddels een halfjaar speler van FC Barcelona noemen. Binnen mum van tijd heeft hij de harten van de mensen in Catalonië veroverd. Hoog tijd voor een evaluatie van zijn eerste maanden als Barcelonista. Om de rise of Frenkie met eigen ogen te aanschouwen, bezochten we op uitnodiging van Equipo Voetbalreizen de Champions League-wedstrijd tussen FC Barcelona en Borussia Dortmund. Op visite bij Frenkie in Barça.
Als er iemand de afgelopen jaren als een komeet naar de sterrenhemel van het mondiale voetbal is geschoten, dan is het Frenkie de Jong wel. Drie jaar geleden speelde hij nog in de Jupiler League. Tegenwoordig is hij verkozen tot de beste middenvelder in de Champions League, behoort hij bij de beste 11 voetballers ter wereld (7ebij FIFA World Player of the Year, 11ebij de Ballon d’Or) en voetbalt hij in de grootste arena van Europa. Nadat hij bij Ajax voor een recordbedrag van 75 miljoen (wat nog kan oplopen tot 86 miljoen) verruilde voor FC Barcelona was er bij flink wat mensen (of-nie Louitje) de nodige scepsis. Was die stap niet te groot? Zou hij niet te veel op de bank belanden met al die sterren in de selectie? Niets is minder waar. In zijn eerste halfjaar is Frenkie de veldspeler met de meeste speelminuten in de equipe van trainer Ernesto Valverde. Ook is hij de enige die in alle wedstrijden van Barça in actie is gekomen. Meestal niet op zijn geliefde positie voor de verdediging, maar in een meer aanvallende rol op rechts- of linkshalf. Maar ook op die posities is hij beslissend met kenmerkende dribbels waarmee hij als een vlijmscherp mes vijandelijke linies openrijt. En het gaat allemaal zo ogenschijnlijk gemakkelijk. Het lijkt voor hem niet uit te maken of hij in de Eredivisie tegen FC Emmen of op het allerhoogste toneel ter wereld speelt. Als een jonge, frisse antilope snelt hij kwiek langs alles en iedereen van de groene savanne, ongeacht het formaat van de tegenstander.

" Frenkie de Jong gaat een tijdperk markeren"

Pers, medespelers en clublegendes zijn dan ook allemaal diep onder de indruk van het fenomeen uit Arkel. Antoine Griezmann noemde hem vorig jaar al de beste tegenstander waar ooit tegen heeft gespeeld en ook de woorden van Xavi zijn lovend. “Hij heeft alles. Hoe hij vrijloopt, de kracht waarmee hij aanzet, hoe hij er twee voorbijgaat en de laatste pass geeft… En hij werkt ook nog voor de ploeg en is agressief voor het doel. Ook verliest hij zijn positie niet uit het oog en lijdt hij geen balverlies. Deze jongen gaat een tijdperk markeren.” Ook zijn legendarische ex-maatje op het middenrif Andrés Iniesta is fan van Frenkie, zo liet hij blijken tegen de Spaanse krant Marca . “Ik vind hem een exceptionele speler, met veel overwicht op het veld. Hij heeft een goed idee over het spelletje en is altijd in controle: over de situatie en over de bal.” Sergio Busquets, die andere pion van het magische middenveld, is eveneens duidelijk: “Hij is nog erg jong, maar heeft een geweldig toekomstperspectief. Hij gaat ooit de beste speler worden op zijn positie.”

Erkenning van GOATS

De mooiste erkenning kwam misschien wel afgelopen september, bij de stemming van het FIFA-gala voor Wereldvoetballer van het Jaar. Zowel Lionel Messi als Cristiano Ronaldo aka GOAT I & GOAT II schaarden in die verkiezing Frenkie de Jong bij de drie beste voetballers van het jaar. Een veel mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen. Messi zette die nominatie nog wat extra kracht bij met fraaie woorden. “Het is geweldig om hem in ons team te hebben. Hij heeft het afgelopen jaar fantastisch gedaan bij Ajax in de competitie en de Champions League in het bijzonder. Hij is een bijzonder getalenteerde speler die veel aan ons team zal bijdragen.”
In een interview met VI zei Frenkie daarover. “Dat Messi en Ronaldo op me hebben gestemd, hoorde ik pas later, maar het is natuurlijk wel mooi. Zoals dat compliment van Griezmann dat ook is. Het doet me wat, omdat het komt van zulke grote spelers. Ik ben er dus vooral heel trots op. Als kleine jongen lag ik voor de tv naar die gasten te kijken toen zij al in de Champions League speelden en ik op school zat. Maar dat is het dan ook meteen, hè. Ik denk er niet over na als ik met ze op het veld sta. Dan wil ik maar één ding: die bal zo goed mogelijk inspelen. Precies zoals ik altijd heb gedaan.”

Grootste impact sinds Ronaldinho

De pers buitelt week in week uit over elkaar heen in de loftuitingen. Laten we eens een greep doen uit die complimenten. Zo schreef AS na zijn optreden uit tegen Eibar: "De Jong werd getrakteerd op een staande ovatie van de Eibar-aanhang. Zij wilden de Nederlander bedanken voor de ware masterclass die hij vandaag gaf. De Jong was op werkelijk alle fronten briljant, met en zonder bal. Zijn spel was spectaculair goed. Op dit moment is hij de grote man bij Barcelona. Een streling voor het oog." Of Marca bij diezelfde wedstrijd: “Frenkie de Jong is spectaculair begonnen aan zijn Barcelona-tijd. Hij is nu al onmisbaar voor dit Barcelona en stapelt de ene fantastische prestatie op de andere.”

"Hij is nu al onmisbaar voor dit Barcelona"

Ook Sport doet een buit in het zakje: “Hij doet werkelijk alles goed. Hij is de verpersoonlijking van de Barcelona-school.” En zo gaat het ongeveer elke week. Na de wedstrijd tegen Sevilla zei Marca: “Hij wil sneller spelen, maar dit Barcelona van Valverde kan De Jong niet bijbenen.” Vorige week schreef AS na de 0-1 zege bij Atlético Madrid “Zijn capaciteit om het speelveld te monopoliseren en zowel defensief als offensief een bijdrage te leveren, is ongekend. Hij heeft zo ontzettend veel talent dat je je afvraagt waar zijn grenzen liggen. Hij is de beste aankoop van Barcelona van het decennium en we zitten nog niet eens op een derde van het seizoen.” In gesprek met Voetbalzone gaat Barcelona-clubwatcher Ignasi Olivia verder met de complimentenshow. “Hij is technisch en beweeglijk zoals Zidane en Iniesta, beschikt over de controle van spelers als Pirlo en Xavi, de elegantie van Bergkamp en je ziet ook een vleugje Cruijff terug. Zijn komst heeft de grootste impact sinds Ronaldinho”.

Fysiek van een Olympisch atleet

Niet alleen zijn technische voetbalkwaliteiten zijn van extreem niveau, ook met zijn fysiek heeft hij de staf weten te verbazen. “Het lijkt misschien niet zo, maar hij is een fysiek wonder, een beest.” Sinds de club vesten met een GPS-tracker invoerde, is hij de speler met de meest spectaculaire resultaten. Van alle spelers maakt hij de meeste meters, heeft hij de minste tijd nodig om te herstellen van een fysieke inspanning, is hij het meest aan de bal en bestrijkt hij de meeste zones op het veld. “Frenkie is een topatleet. Zijn fysieke is een privilege en hij kan op de Olympische Spelen deelnemen aan middellange ne lange afstandswedstrijden.” Rakitic en Busquets waren hiervoor de spelers met de beste statistieken, maar Frenkie heeft hun cijfers “in een klap van tafel geveegd.”

Wereldklasse op en buiten het veld

Yes, we know. Als je dit zo allemaal achter elkaar zet, dan past er geen veer in de kont van Frenkie. Maar zeg nou eerlijk: hoe vet is het dat we met Nederland eindelijk weer een van de beste en spectaculairste voetballers ter wereld in de gelederen hebben. Dat is iets om trots op te zijn. En hij is nog maar 22 jaar oud hé. Hier gaan we als het effe meezit nog drie EK’s en twee WK’s plezier aan beleven. Daar komt dan nog bij dat het ook nog eens een leuke, vrolijke jongen is. Frenkie is wereldklasse op én buiten het veld. Altijd vriendelijk, altijd beleefd en altijd staat hij met een grote glimlach journalisten en fans te woord. Dat beaamt ook Barcelona-watcher Ignasi Olivia: “Buiten het veld is hij zo’n beetje de enige speler uit de selectie die langs alle fans gaat. Hij neemt de tijd voor foto’s en handtekeningen. Hij werkt overal aan mee. Dat zijn we niet gewend, want doorgaans zijn de spelers hier enorm op zichzelf. Behalve een goede voetballer is De Jong een fantastisch persoon, dat vinden de mensen mooi. En hij is Nederlands, dat is positief in Barcelona.”

Kriebels in de maag

In het eerste echte interview met VI (aanrader) dat gaat over zijn overstap naar Barca, laat de hoofdrolspeler weten dat hij zelf heus nog wel een beetje moet wennen. “Ik weet niet of ik al gewend ben, als je ’t al zo wilt noemen. Ik bedoel, ik ben hier eigenlijk nog steeds maar nét, hè. Maar intussen is er best veel veranderd in mijn leven door de stap naar deze club en stad. Het mooie is dat zodra je eenmaal bezig bent, je voor je het weet in een soort ritme zit dat het líjkt alsof je gewend bent. Maar dat is nog steeds iets anders dan dat je het normaal vindt, want zo is het natuurlijk ook weer niet. Ik geniet nog iedere dag en dat heb ik ook te danken aan mijn medespelers. Ik had me geen betere ontvangst kunnen bedenken. Al die grote spelers blijken oprecht blij te zijn dat je er bent en ze doen er alles aan het jóú naar je zin te maken. Dat zit ’m in kleine dingen. Uitleggen waar ik voor bepaalde zaken het best naartoe kan gaan, vertellen wat de beste restaurants zijn, sterker nog: ze maakten zelfs reserveringen voor mij en m’n vriendin, zodat ze zeker wisten dat alles goed geregeld zou zijn.” Waar hij, in tegenstelling tot voetballen in Camp Nou, in elk geval wel aan kan wennen, is het mooie weer in Spanje. “De zon! Elke dag opnieuw. Dit went nooit, denk ik. Ik ben gek op de zon, die geeft je steeds een bepaald gevoel, een soort van blijdschap. Ja, die zon maakt alles mooi, maar de club natuurlijk óók. Als we het toch over wennen hebben: iedere keer als ik in de tunnel van Camp Nou sta en ik hoor buiten al die mensen, krijg ik nog steeds kriebels in mijn maag. Ik kan me niet voorstellen dat ik dát ooit gewoon zal gaan vinden.”
78696680 491253418163810 5078319187047219200 n 1017x1024
Uitverkocht Camp Nou.

'Méééssi, Méééssi, Méééssi'

Dat kan niet anders dan kippenvel tot in je bilnaad opleveren. Dit is dé voetbalkathedraal van Europa. Tweewekelijks komen een kleine 100.000 mensen (uitverkocht zitten er om precies te zijn 99.354 toeschouwers) het evangelie van de blaugranas betuigen, waarin Lionel Messi wordt vereerd als god. “Méééssi, Méééssi, Méééssi”, galmt er door het stadion nadat hij met weer een onnavolgbare actie de verdediging van Dortmund te kakken zet. De wedstrijd eindigt in een 3-1 overwinning, met een heersende Frenkie op het middenveld en een weergaloze Messi (1 goal, 2 assists) in de hoofdrol. Vorige week won hij z’n zesde Gouden Bal en met de vorm van dit seizoen solliciteert hij alweer druk naar z’n zevende. Het is een voorrecht om in hetzelfde tijdperk te mogen leven als deze kleine virtuoze Argentijn. Frenkie mag zich nu al hebben ontpopt tot een van de beste spelers van Barcelona, er geldt nog altijd baas boven baas. Messi zien scoren in Camp Nou, dat zijn serieuze bucketlistdingen in het leven. 32 jaar is ‘ie alweer, dus grijp je kans nu het nog kan.

Win een trip met Equipo Voetbalreizen!

Daarvoor moet je zijn bij Equipo Voetbalreizen, bij wie jij je een voetbalreis naar Barcelona kan samenstellen. Zij regelen vliegtickets, hotel en wedstrijdkaarten voor een pot van FC Barcelona. Is een trip die elke voetballiefhebber een keer gemaakt moet hebben. Altijd lekker weer, biertjes, jamon ibéricootje, wedstrijdje Barça ( check hier hoe ons voetbaltripje eraan toeging ). Heel veel mooier gaat een weekend niet worden. Het wordt natuurlijk helemaal mooi, als je zo’n weekend wint! In samenwerking met Equipo Voetbalreizen gaan wij zo’n vette voetbaltrip weggeven. Winnen? Volg @equipovoetbalreizen op Instagram en doe hier mee aan hun prijsvraag . Succes, vriend!
facebook fhm equipo 1024x538
Delen met
Ook interessant