Dit is waarom een clitoris net een piemel is

jun 17 , 17:02 Entertainment
depositphotos 574552014 l
Klein knopje, groot effect! De clitoris heeft meer in haar mars dan je denkt en lijkt eigenlijk ontzettend veel op een penis! Ja, je leest het goed. Iets wat veel van jullie waarschijnlijk niet wisten en waar je gegarandeerd van versteld zult staan.
Het lijkt wel een lesje biologie, maar dan eentje die jij, als ongemakkelijke puber op de middelbare school, niet gehad hebt maar juist echt wel nodig hebt! Samen met de hulp van Anna Jansen kunnen we je beloven dat je na het lezen hiervan meer leert dan tijdens je hele biologielessen bij elkaar.

‘’De clitoris is potverdikke geen voorgerecht, maar het volledige vijf-gangenmenu!’’ 

- Lotte Sierens, seksuologe

Lesje Clitkunde

We geven je even een lesje Clitkunde! Waarschijnlijk heb je nooit echt goed kennisgemaakt met de clitoris. Al heb je in het verleden al een aantal goede gesprekken gehad, is het nu tijd voor een diep betekenisvol, maar vooral leerzaam gesprek. Want we gaan je iets verklappen. Een clitoris is niet alleen een klein knopje die jij soms moeilijk kan vinden. Het is eerder juist de top van de ijsberg of liever gezegd: een vuurberg, want de rest van de clitoris bevindt zich in het lichaam. Het is een kopje met vier benen. Je moet het zien als een volledig orgaan dat qua grootte, vorm en structuur dat eigenlijk heel erg lijkt op een penis.

Whut?! Een tweeling?

Oke, maar hoe zit dat nu? Lijken ze dan echt zo op elkaar? We vroegen het aan Anna Jansen, specialist seksuele ontwikkeling, oprichter van het Instagram-account De Sekswijzer en algemeen bestuurslid van Stichting Seksueel Welzijn Nederland. "De penis en de clitoris zijn bijna helemaal hetzelfde, maar ze zijn net anders opgebouwd. Ze hebben allebei een eikel, zwellichamen en ze werken ook precies hetzelfde," zegt Anna.
De eikel bij de clitoris heet een glans. De glans is zeg maar wat de meeste mensen kennen, maar dat is eigenlijk het feesthoedje van het grote festijn. De clitoris kan tot wel 15 cm diep in het lichaam doorlopen. Ter vergelijking: dat is langer dan de gemiddelde penis. Ja, dames en heren, er schuilt een feestje van formaat daarbinnen!

We beginnen allemaal als meisjes

Als je je nu afvraagt hoe dat allemaal is ontstaan, laten we even teruggaan naar de basis. "Tot 6 weken hebben alle embryo's in de baarmoeder het vrouwelijke grondplan. Onder invloed van hormonen kan het zich daarna ontwikkelen tot een jongetje," vertelt ze. Na twaalf weken begint de penis, naar buiten te groeien. De penis is dus eigenlijk gewoon een lange, uit de kluiten gewassen clitoris groeispurt heeft gehad!

Vrouwen krijgen ook een stijve

Je kan als vrouwen degelijk ook een erectie hebben ‘Hoe, wat, waar?’ horen we je denken. ‘’Bij opwinding is het zo dat de clitoris net als de penis vult met bloed maar bij de clitoris gebeurt dat vanbinnen. Je kan het trouwens wel een beetje zien, de vulvalippen worden vaak een beetje opgezwollen en gaan open staan.’’ Zegt Anna.
schermafbeelding 2024 05 14 om 120009
De girlboner verhoogt de gevoeligheid aan de buitenkant, wat kan leiden tot een orgasme, terwijl de opgezwollen uitlopers aan de binnenkant zorgen voor een soort inwendige knuffel.

Klaarkomen

Shocking: ‘’Of je nu een man, vrouw of van een ander gender bent, binnen drie tot vier minuten kun je een orgasme bereiken‘’, zegt Anne. Er zitten meer dan tienduizend (!!) zenuwuiteinden in de clit. Twee keer zoveel dan in de eikel. Chicks kunnen hierdoor meerdere keren achter elkaar klaarkomen, maar waarom gebeurt dat dan niet?
Het plan van aanpak blijkt volgens Anna nog mis te gaan. ‘’Het probleem is dat vrouwen vaak op de verkeerde manier seks hebben. We denken allemaal dat seks draait om penis-in-vagina penetratie. Een vrouw heeft net als een man namelijk een erectie nodig voor penetratieseks, want pas dan wordt de vagina vochtig. Via de vagina kan de achterkant van de clitoris gestimuleerd worden. Dus als de clitoris volledig opgewonden is, is penetratieseks veel aangenamer. Vrouwen hebben dus ook een erectie en stimulatie nodig voor lekkere penetratieseks.’’ Verteld Anna.
Ps. Alle orgasmes zijn dus clitoraal. Er is dus geen onderscheid te maken tussen een vaginaal en een clitoraal orgasme. Een orgasme ontstaat namelijk door het intern stimuleren van de clitoris uiteinden!

Eén taak

Hoewel de clitoris en de penis er aan de buitenkant heel verschillend uitzien, hebben ze ook verschillende taken. De penis heeft er vier: sensatie, penetratie, ejaculatie en urineren. De clitoris heeft maar één taak: puur genot. Het is het enige deel van het lichaam dat uitsluitend voor plezier is ontworpen. En er is nog een leuk verschil: terwijl je misschien zou willen dat je penis groter werd, gebeurt dat niet. Vrouwen hebben daar meer geluk mee: de clitoris groeit naarmate ze ouder worden.
Denk jij dat dit lesje clitkunde nog niet een dikke 10 heeft behaald tijdens je toets en wil je meer weten? Luister dan naar de podcast "Thanks for Coming" van Anna.
Delen met
Ook interessant