Zeevruchten zijn hartstikke lekker. Gamba’s, coquilles, mosselen... je doen ons met allemaal een heel groot plezier. Misschien denk je hierbij eerder aan een zomerse maaltijd, maar ook in winterse tijden zijn ze volop verkrijgbaar en, minstens zo belangrijk, fantastisch van smaak. Een pastaatje met garnalen, een feestelijke pan met mosselen en stokbrood on the side, laat maar komen hoor. Wat zo'n maaltijd nog afmaakt? Een lekker wijntje natuurlijk. Maar welke wijn combineert het beste bij die verfijnde schaal- en schelpdieren? We hebben de mooiste wijncombinaties voor je op een rijtje gezet.
De ziltige, vrij milde smaak van gemarineerde of gekookte mosselen gaat goed samen met een droge witte wijn met mooie hoge zuren en een subtiele kruidigheid. Een glas verdejo wijn is bijvoorbeeld een uitstekende partner vanwege zijn zachte smaak en licht kruidige aroma’s. Ook is Muscadet een goede aanvulling voor bij een pannetje gevuld met mosselen, omdat deze wijn knisperend fris en citrusachtig is, wat mooi een beetje tegengas geeft bij het zilte van de zee. Knisperend stokbrood met een sausje erbij en genieten maar.
Een wijnsoort met een fruitig smaakprofiel en een fris karakter laat verse garnalen het beste tot hun recht komen. Kies als je de garnalen koud door de salade doet bijvoorbeeld voor een geurige Sauvignon Blanc of een droge Rosé uit Spanje. Bij gebakken garnalen raden we je aan een witte wijn te kiezen die wat ronder is, zoals bijvoorbeeld een heerlijke Viognier. Bij scampi’s met een sausje kun je juist weer heel goed een boterige, houtgerijpte chardonnay wijn schenken.
Oesters en Champagne zijn natuurlijk een klassieke, chique combi. Maar wist je dat oesters ook erg goed combineren met andere droge mousserende wijnen? Cava bijvoorbeeld, is vanwege zijn milde kruidige smaak een mooie begeleider bij oesters, maar ook een sprankelende Crémant de Bourgogne is ideaal om te drinken bij oesters met citroensap. Deze Franse mousserende wijn combineert uitstekend met dit soort delicatessen uit de zee vanwege zijn exclusieve smaakprofiel: een zachte mousse en verfijnde aroma’s van zoete brioche en geroosterde amandelen. Ideaal als aperitiefje.
Er gaat weinig boven een paar goed bereide Sint-Jacobsschelpen, in de volksmond ook wel coquilles genoemd. Ze zijn al subliem van smaak als je ze puur eet, maar ook kun je ze verrukkelijk bakken in knoflookolie en serveren over een romige pasta. Als je de coquilles bakt of grilt, gaan ze erg goed samen met een wat rijkere, aromatische witte wijn zoals Roero Arneis. Deze verfijnde geurige wijn is heerlijk bij de nootachtige, licht gekarameliseerde smaak van de gebakken Sint-Jacobsschelp. Eet je ze puur, kies dan bijvoorbeeld voor een glas zachte, elegante Chablis. Deze ronde wijn is mineralig en strak en daarom een perfecte aanvulling voor bij de coquilles in pure vorm.
Weet jij ook weer wat je moet kopen als je in de slijterij staat en wat moet inslaan voor een paar gasten die komen eten. Geen probleem, we helpen je graag. Eet- en drink smakelijk.