We kunnen er blindelings vanuit gaan dat er in Nederland hier en daar weleens een jointje wordt opgestoken. Dus luister en huiver. Een nieuwe studie toont aan dat donkere chocolade en cannabis best veel gemeen hebben, dankzij overlappende chemische profielen. Wil je kappen met blowen, ga wat (pure) chocolade halen. Maar ga het niet overdrijven.
Het gaat echter niet alleen om de zoetheid - onderzoekers ontdekten dat er complexe combinaties van flavonoïden in - vooral donkere - chocolade zit. Dit kan helpen tegen het bestrijden van depressies. Studie-auteur Dr. Sarah Jackson schrijft dat de studie "Bewijs levert dat consumptie van chocolade, met name donkere, kan worden geassocieerd met een verminderde kans op klinisch relevante depressieve symptomen."
Onderzoekers zeggen dat de cacao-mix "een aantal psychoactieve ingrediënten bevat die een gevoel van euforie produceren vergelijkbaar met dat van cannabinoïde, gevonden in cannabis. Het bevat ook fenylethylamine, deze stof is belangrijk voor het reguleren van de stemmingen van mensen."
Pure choco bevat psychoactieve ingrediënten die hetzelfde goede gevoel kan geven als cannabis, evenals fenylethylamine, een neuromodulator die helpt de stemming te reguleren. In een studie met 13.626 mensen viel op dat degenen die slechts een half ons of pure chocolade aten, 70 procent minder kans had om symptomen van depressie te melden. Maar de link met pure chocolade-wiet houdt daar niet op.
Het onderzoek suggereerde ook dat het eten van donkere chocolade depressies verlicht. En hoewel elke chocolade dat voor je kan doen - je eet tenslotte chocolade - zijn de humeur verbeterende eigenschappen van donkere chocolade veel prominenter dan die van bijvoorbeeld melkchocolade.