Carnaval 2025 op 2, 3 en 4 maart staat voor de deur. Of je nu kiest voor de Bosche drukte of de Limburgse gezelligheid, de feesten hebben overal hun eigen tradities. Wij leggen je uit waar jij moet zijn voor de beste sfeer, zodat jezelf kunt bepalen waar je het meeste plezier (en bier) gaat krijgen!
Oeteldonk, de carnavalsnaam van 's-Hertogenbosch, is dé plek voor carnaval in Brabant. Het feest begint al op 11 november om 11:11 uur. Het staat bekend om de kleuren rood, wit en geel. Inwoners dragen met trots, hun Oeteldonkse jasjes versierd met emblemen van de stad. Ze starten de dag met worstenbroodjes, een echte Brabantse lekkernij. Een klein probleempje dus als je dat niet lust... De stad bruist van de muziek, praalwagens en straatfeesten. Carnaval eindigt op 5 maart met de verbranding van Cornelis, een grote pop. Cornelis staat voor het oude carnavalsjaar dat plaatsmaakt voor het nieuwe. Het verbranden van de pop kondigt het einde van het feest aan. Of je nu eindigt met een versierde jas of een versierde scharrel, één ding is zeker, je gaat met leuke herinneringen (en misschien wat gaten in je geheugen) naar huis.
In Maastricht en Venlo viert men Vastelaovend in echte Mestreechse stijl. Hier dragen ze geen standaard carnavals kostuums, maar kiezen ze voor creatieve en kleurrijke outfits.
In Maastricht hebben ze tijdens carnaval een aanhoudende traditie, de Bónte Störm-optocht. Een kleurrijke en grappige optocht met creatieve wagens en uitbundige kostuums. Ook zijn de zate hermeniekes erg populair. Dit zijn rondtrekkende muziekgroepen die overal in de stad feestelijke sfeer brengen. Zonder een polonaise kom je hier niet zomaar weg. Tussendoor kun je genieten van een Limburgse vaas, een mix van jenever en cola die je soepel door de dagen heen helpt. Carnaval stopt hier pas als je niet meer kunt staan.
In Venlo is een grote kinderoptocht genaamd ‘Veul op zitter’ erg bekend.
In Tilburg, ook wel Kruikenstad genoemd, gaan de Tilburgers helemaal los met het carnaval. De stad staat bekend om de groene en oranje kleuren, die overal te vinden zijn in de kostuums en versieringen. Opvallen doe je zeker, maar dat doet iedereen toch tijdens carnaval? Het feest heeft een rijke geschiedenis, waar Tilburgers al sinds een lange tijd kruikenzeikers worden genoemd. Hier wordt carnaval officieel geopend met het hijsen van de stadsvlag in de kleuren groen en oranje. Ook krijgt het standbeeld van de kruikenzeiker op de heuvel een groen-oranje sjaal. Hier is een kater gegarandeerd de volgende ochtend.
In Breda, ofwel Kielegat, draait carnaval om het verkleden. Het feest begint met de sleuteloverdracht, waarbij de stad officieel in handen is van de carnavalsvierders. Daarna trekken de straten vol feestgangers in kleurrijke kostuums zoals prinsen, clowns en piraten. Er wordt veel gedanst en gezongen. Als je na carnaval nog een stem over hebt, heb je het niet goed genoeg gevierd.
Stratumseind is de plek waar de gekte pas écht begint. Hier in Lampegat speelt Brabantse gezelligheid een grote rol. Net als in Breda gaan ze hier verkleed. De straat verandert en feestvierders van alle leeftijden verzamelen zich hier. Ook hier is de sleuteloverdracht een belangrijke traditie. Vergeet de Vrienden van Lampegat niet, dit is een groep die carnaval in Eindhoven al jaren samen viert. Zij gaan door tot het laatste moment. In Eindhoven is alles grootser, luider en vooral gekker.
Elke stad heeft zijn eigen tradities en gezelligheid. Geniet van de chaos, muziek en natuurlijk het bier. Laten we eerlijk zijn, carnaval is het moment om te drinken alsof het je laatste dag is. Dus trek je kostuum aan, en geniet van de leukste tijd van het jaar.