Bruichladdich zorgt voor die echte Schotse whisky-beleving

dec 13 2022, 13:00 Entertainment
classic laddie studio shot kopie 2
Deze keer gaat het niet alleen om de whisky zelf, maar zijn we verrast door het proces en het verhaal erachter. Het Schotse whiskymerk Bruichladdich heeft onze aandacht getrokken om meerdere redenen. Zoals we al eerder vertelden is de locatie waar de whisky wordt gemaakt cruciaal. Verplaats de productie naar een dorpje verderop en je zal een andere whisky krijgen. De whisky van Bruichladdich is gemaakt op het Schotse eiland Islay. Die locatie in combinatie met de bijzondere distillatie technieken, maken deze whisky zonder meer de moeite waard om te proberen.
x2a2476 bw kopie

Distillatie

De distillatieketels van Bruichladdich laten zich absoluut niet opjagen. Druppel voor druppel wordt er gedestilleerd, hoe langzamer, hoe beter. Dit zorgt voor een zuivere whisky, maar geeft de whisky ook nog eens alle kansen om de zoute zeelucht in zich op te nemen. Maar voor dit hele proces plaatsvindt moet er een gerst gekozen worden. Bruichladdich maakt enkel en alleen gebruik van Schotse gersten. We hadden ook niet anders van ze verwacht.

Bruichladdich

Nadat de whisky’s hun hele levensduur hebben gerijpt, wordt het tijd om te gaan bottelen. Aan Bruichladdich-expert Adam Hannett om te bepalen wanneer dit mag plaatsvinden. De beste man is een Schot in hart en nieren en is geboren op het Schotse eiland Islay. Na zijn goedkeuring wordt de whisky gebotteld, zonder dat daar kleurstoffen aan worden toegevoegd. Dat is nog eens wat je noemt een keurmerk. Ook sterk is hun gevoel voor duurzaamheid. 'Use less, use better', zo luidt hun filosofie op dit gebied. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van recyclebaar materiaal en worden beslissingen veelal gemaakt op basis van planet en people, in plaats van louter te kijken naar profit. Iets dat wij alleen maar kunnen toejuichen.

Sustainability

Natuurlijk kan een merk anno 2022 niet meer zonder gedegen sustainability programma. Bruichladdich is daar geen uitzondering op. Dat dit een van de kernwaarden van het whiskymerk is, blijkt wel uit het feit dat de Bruichladdich distilleerderij in 2020 de eerste single malt whiskey distilleerderij, en een van de weinigen wereldwijd, die een B Corp certificering kreeg. Dat houdt in dat ze wereldwijd erkenning krijgen voor hun inzet voor een beter milieu, hun mensen en de lokale gemeenschap.
Douglas Taylor, CEO van Bruichladdich: “Het krijgen van een B Corp-certificering is enorme prestatie en we zijn trots dat we ons aansluiten bij een wereldwijde gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een meer inclusieve en duurzame wereld. Sommige van onze acties waren eenvoudig, zoals het stoppen met het gebruik van flessenwater en het introduceren van elektrische voertuigen. Andere acties waren ingewikkeld, zoals het bedenken van een oplossing voor het hergebruik van heet afvalwater van destillatie. Het is nu onze rol om te leren van onze mede-pioniers, zodat we meer kunnen doen voor mens en planeet. Voor ons betekent dit vooruitgang boeken op onze vier strategische duurzaamheidspijlers: energie en emissies; islay en gemeenschap; landbouw en biodiversiteit; verpakking en afval. Met ons krachtige team zullen we een groter doel blijven nastreven en onze missie handhaven om de meest tot nadenken stemmende geesten te creëren die mogelijk zijn.”
classic laddie studio shot kopie

The Classic Laddie

Nu we al deze kennis op hebben gedaan word het tijd om een van hun whisky’s te proberen. We hebben al meerdere Schotse whisky’s geprobeerd in ons leven, maar Schotser dan dit gaat het niet snel worden. Ja, als je een kilt aantrekt en op een doedelzak je glaasje nuttigt, misschien. We kwamen terecht bij The Classic Laddie Scottisch Barley . De naam alleen al klinkt goed. Bij het openen van de fles ruik je een bloemachtige geur, wat terugkomt als je 'm proeft. Fruitinvloeden walsen over je tong en maakte dit hele Schotse verhaal wat ons betreft rond. De afdronk zorgt ervoor dat je er nog een tijdje van kunt nagenieten. Bij deze whisky gaat het niet om alleen de drank zelf, het gaat om een échte Schotse beleving. Ga 'm vooral proberen tijdens de eerstvolgende proeverij met je vrienden.
Delen met
Ook interessant