‘Wat eten we vanavond?’ Het is na een nietszeggende ‘hoe gaat het?’ misschien wel de meest gestelde vraag ter wereld. Het is in elk geval een van de belangrijkste vragen. Eten is immers een van de redenen wat het leven op deze planeet zo leuk maakt. Om antwoord te geven op de vraag: Portugees. En nee, dat gaan we niet zelf koken, want dat kunnen ze bij ARCA Amsterdam nog veel beter.
Een jaar geleden zijn we al eens op
visite geweest bij het restaurant van de bekroonde Portugese chef-kok Henrique Sá Pessoa, maar het menu is ververst. En ja, natuurlijk moet dat geproefd worden.
Authentieke smaken in een modern jasje, daar zijn we dol op als een klodder ravigottesaus bij een stukje knapperige kibbeling. Henrique Sá Pessoa: "Bij de laatste menuwijziging hebben we ons nog meer gericht op het introduceren van Portugese gerechten. Denk aan de geglazuurde varkensribbetjes die 24 uur lang zijn gekookt en gegarneerd met een kleverige zoete hoisin en knoflookmayonaise en de Aziatisch gekruide kippenbouillon met orzo, coquille & oesterblad, waarbij de bouillon doordrenkt is met citroengras, gember, knoflook, soja, kombu & katsuobushi."
ARCA Amsterdam
Hoewel het menu subtiel is veranderd, is het concept van het restaurant is nog steeds hetzelfde: shared dining, met Portugese familiegerechten als grote inspiratiebron. Voeg daar smaken uit de Aziatische keuken aan toe, een sfeervolle inrichting, vriendelijke doch kundige bediening en metropolitaanse vibes aan toe en je hebt de winnende formule van ARCA. En dat alles op een steenworp afstand van het Centraal Station in Amsterdam.
Wij durven wel te beweren dat alle gerechten hier ontzettend lekker zijn. Welke gerechten je sowieso moet proberen? Wij delen een paar van onze favorieten.
Migas en Francesinha
De Francesinha staat bekend als Portugal’s ideale katerremedie. Doet overigens ook dienst als pre-night out-bite. Ze hebben een gemene deler, want dit is comfort
food in optima forma.
Tuna Tataki
Tuna tataki op z’n allerbest. Als een luxe filet americain van tonijn, dit smelt weg op je tong en laat je smachten naar nog een bordje.
Gambas ao Alhinho
Garnalen die zwemmen in een olie van knoflook, peterselie en chilipeper. No brainer!
Bacalhau a Bras
Een andere Portugese klassieker is de Bacalhau à Brás: gezouten kabeljauw, gebakken aardappelen, peterselie, zwarte olijven en ei door elkaar geklutst. De Zuid-Europese variant op een stamppot, maar dan een stuk smakelijker uitgevoerd.
Pan roast seabass
Een van de lekkerste visjes die je op je bord kan aantreffen is de zeebaars. ARCA gooit er nog wat knolselderijpuree, champignonchutney, witte wijn en botersaus bij, waardoor dit als een geheel bij je naar binnen glijdt.
Lamb Rack
Ook de carnivoren kunnen hun hart ophalen bij de Portugese lekkerbekken. De supermalse lamb rack is echt amazing. Of incrível, zoals ze in Portugal zouden zeggen. Puree van groene erwt erbij, brood gnochi on the side. Zo lekker dat je nog een bord wil bestellen.
Chocolate Mousse
Heb je nog een gaatje? Zorg dat er nog maar een plekje wordt vrijgemaakt in je buik voor een heerlijke afsluiter in de vorm van deze fabelachtige toet. Kardemom, zwarte sesam en caramel is dit een eetbare droom voor elke zoetekauw.
Meer informatie of reserveren bij ARCA Amsterdam? Check arcaamsterdam.nl . Gallery