Hier moet je op letten bij het afsluiten van een energie-aanbieding

Geld besparen? Dat willen we allemaal wel. Zeker in de tijden dat Nederland zo duur is. Je kunt behoorlijk wat besparen als je overstap naar een andere energieaanbieder. Maar dan moet je wel op een aantal zaken letten, zoals de voorwaarden en het tarief. Waar kun je op letten bij het afsluiten van een energiedeal?

Research

Het is een goed idee alvast wat research te doen naar een energie aanbieding. Is deze aanbieding wel echt het voordeligst? Zit er geen addertje onder het gras? En past deze aanbieding wel bij mij? Door alvast wat research te doen kom je niet voor verrassingen te staan. Kijk bijvoorbeeld alvast naar de jaarafrekening van afgelopen jaar, zodat je een idee hebt van je verbruik. Er zijn onafhankelijke sites met energie aanbiedingen die het research voor je doen.

Even kijken naar de jaarafrekening

Je kunt het precieze verbruik van vorig jaar terugvinden op de jaarafrekening van de huidige energieaanbieder. Weet je je gebruik niet precies? Dan kun je voor een gemiddeld verbruik kiezen. Dan wordt er gerekend met een geschat energieverbruik op basis van het aantal personen in het huishouden.

Door op te zoeken wat het precieze verbruik is, kun je een vergelijking maken op de verschillende vergelijkingssites. Op die manier krijg je een helder overzicht van de meest voordelige aanbieders.

Zoeken naar recensies

Wat een ander van een energieaanbieder vindt, zegt vaak wel iets in de kwaliteit. Veel mensen beoordelen bijvoorbeeld de klantenservice. Hoe gaat deze om met klanten met vragen? En is er een online omgeving waarin klanten gewoon de meterstanden kunnen doorgeven, of het termijnbedrag kunnen wijzigen?

Recensies op het internet zeggen vaak iets over de kwaliteit van de aanbieder. Zeker op het gebied van service en eventuele kleine lettertjes vind je genoeg terug. Een handige site hiervoor is Trustpilot.

De voorwaarden

Lees bij het overstappen eerst goed de voorwaarden. Niet alleen de voorwaarden van de aanbieding, maar ook van het energiecontract zelf. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een overstapboete moet betalen als je weer switcht van aanbieder. Natuurlijk gelden er ook actievoorwaarden. Een actie kan bijvoorbeeld maar beperkt geldig zijn.

Ben je al klant bij een bepaalde aanbieder? Dan kun je vaak niet van de aanbieding profiteren. Meestal zijn bestaande klanten uitgesloten van deelname.

Geldigheid van de aanbieding

Een energie aanbieding is niet onbeperkt geldig. Dat houdt in dat de actie een einddatum heeft. Kijk even goed naar deze datum; voor deze einddatum moet het energiecontract rond zijn. Anders komt je waarschijnlijk niet in aanmerking voor de aanbieding.

Geen ramp als de overstap niet op tijd lukt; in de meeste gevallen hebben veel energiemaatschappijen het hele jaar door verschillende acties. Dan kun je alsnog cashen.

Overstapboete?

Sommige energieaanbieders hebben een overstapboete. Knap onhandig als je weer opnieuw wil overstappen. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn; soms betaalt de nieuwe energieaanbieder de overstapboete. Of de nieuwe energieleverancier dat doet, verschilt per energieaanbieder. Vaak geldt dat alleen bij een contract van meerdere jaren

Betaal ik straks een vast of variabel tarief?

Let bij het afsluiten van een energiecontract op de tarieven. Er is namelijk een keuze tussen een vast tarief en een variabel tarief. Bij een variabel tarief verandert het maandelijkse termijnbedrag iedere keer met de energieprijzen mee. De meeste aanbiedingen zijn tegenwoordig vooral gebaseerd op vaste energietarieven.

Een vast tarief betekent dat de prijzen hetzelfde blijven. Zolang als je het contract hebt, betaal je hetzelfde. Ook als de energieprijzen stijgen. Handig, want dan bespaar je. Maar het kan ook een nadeel zijn, want zodra de energieprijzen weer dalen, betaalt je meer dan de rest. Aan de andere kant weet je met een vast contract iedere maand waar je aan toe bent.

Welkomstcadeaus

Energiebedrijven geven vaak een welkomstcadeau aan nieuwe klanten. Daardoor is het vaak slim om van energiemaatschappij te wisselen. Vaak krijg je cadeaus in de vorm van korting, of in de vorm van een elektronisch apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een gratis slimme meter, tablet of verlichting.

Het leuke van deze cadeaus is dat je ze weer krijgt als hij of zij overstapt naar een andere aanbieder, die ook cadeaus geeft. Door regelmatig over te stappen kun je op deze manier best wat winst behalen.

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten bij het afsluiten van een energie-aanbieding
Sluiten