Elon Musk wil hersenen en computers gaan verbinden

Redactie 28 mrt 2017 Entertainment

Slaapt Elon Musk ooit? Waarschijnlijk wel, maar veel kan het niet zijn. De beroepspionier is, naast zijn Tesla, SpaceX, Solasr City en The Boring Company, weer een nieuw bedrijf begonnen. En weer lijkt het ons een krankzinnig idee – maar het is er een van Musk. Dan zal er wel iets in zitten, want Musk kan alles. Tot ontelbaar tellen, met honing gorgelen en implantaten maken die onze hersenen met computer interfaces gaan linken.

Dit laatste is dus echt zijn plan. Zijn nieuwe project Neuralink gaat onderzoeken hoe het menselijk brein en computers met elkaar verbonden kunnen worden door middel van kleine, geïmplanteerde elektrodes. Het is nog niet duidelijk hoe hij dit voor elkaar wil krijgen, maar dat het kan weet hij zeker.

fhm-neuralink-neural-lace

Met zo’n aan de computer gelinkt brein worden we een soort van cyborgs. Als die implantaten of chips in onze hersenen worden aangebracht kunnen we met ons denken een computersysteem besturen. Dankzij die neural laces kunnen we straks misschien wel Googelen, onze thermostaat warmer zetten en zappen door te denken. De technologie doet de rest.

Het lijkt gevaarlijk; wat als wij niet de computer zullen besturen, maar de computer ons? Volgens Musk is de neural link juist noodzakelijk om de computer als mensheid te kunnen bijbenen. “Zonder de neural link stellen wij niks voor ten opzichte van kunstmatige intelligentie. Deze technologie kan zich namelijk zo snel ontwikkelen dat mensen zullen eindigen als huisdieren van hun eigen techonologie”, zo zei Musk bij Recode’s 2016 Code Conference. Voor dit doemscenario is het dus van belang dat er nog een derde, digitale laag boven de kunstmatige intelligentie komt te staan die goed en duurzaam kan samenwerken met de mens.

Het idee bestond al langer, maar de technologie ervoor is nog niet ontdekt. Maar inmiddels is Musk er mee bezig, zo bevestigde een medewerker van de technologiegoeroe gisteren aan de Wall Street Monday.

fhm-neuralink-neural-lace

 

The Huffington Post

Reageer op artikel:
Elon Musk wil hersenen en computers gaan verbinden
Sluiten