Electric Castle is het Roemeense walhalla voor elke muziekliefhebber

redactie 30 jul 2019 Entertainment

Roemenië, het land waar elke taxichauffeur een stiekeme Max Verstappen is en de belijning op de weg er enkel en alleen voor de sier is. Het land waar je verdrinkt in de groene velden en het heuvelachtige landschap en natuurlijk de thuishaven van één van de dikste festivals die Europa kent: Electric Castle.

Ergens in dat oneffen landschap bedekt door het zachte groene tapijt, in het rustieke dorpje Bontida, ontspringt het reusachtige terrein van Electric Castle. Terwijl we met het zweet in onze bilnaad achterin een taxibusje zitten krijgen we al het een en ander aan achtergrondinfo over het festival. Zo vertelden onze nieuwe Roemeense maten dat het hele dorp een heel jaar kan leven van dit festival. Niet omdat ze zelf genieten van de heerlijke dj-setjes, maar omdat de gehele originele bevolking hun huis verlaat voor een weekend om het te verhuren aan festivalgangers.

Leven in een sprookje

Het muziekfeest zelf ligt op het sprookjesachtige landgoed van een gehavend kasteel. Je kijkt echt je ogen uit en verdwalen gaat makkelijk. Zij het niet dat je vanaf bijna alle punten het reuzenrad kan zien, wat ongeveer in het midden van het terrein staat. Lekker handig dus voor als je het even niet meer weet. Voor de momenten dat de heftige basdreunen van de ietwat ruige sets je even te veel worden, zijn er genoeg plaatsen om je even terug te trekken. Geniet even van de schaduw en chill in een hangmat tussen de bomen of plof neer in een moeilijk relaxte zitzak en geniet van een Engelstalig filmpje in de openluchtbioscoop. Uitgerust, met een paar pilsjes achter de kiezen en met de losser wordende heupjes kunnen we tot zes uur in de ochtend door. Het schijnt zelfs dat je zou kunnen afteren tot de middag, maar die slaan we maar even over. Een vooruitzicht van een frisse douche en een lekker hotelbed klinkt namelijk na een flink aantal uren losgaan ook als hele fijne muziek in de oren. Het is trouwens geen gek idee om een hotel te boeken als je zelf richting Electric Castle wil trekken. De campings zijn prima geregeld, met een Lidl op het terrein en voldoende wc’s en douches, maar aangezien het feest tot in de late uurtjes doorgaat, zal je niet heel vrolijk worden van de zon die om een uurtje of negen weer door het tentzeil brandt.

Het kenmerkende kasteel op het terrein wordt omgedoopt tot gigantisch canvas voor audiovisuele kunstenaars.

Lijpe mainstage

Ben je nou iets meer van de livemuziek dan van de dansplaatjes die uit de speakers van de DJ’s knallen, dan ben je op Electric Castle ook op de goede plek. Op de enorme mainstage stonden bijvoorbeeld de legends van Limp Bizkit, waar we onze nekspieren even goed op de proef konden stellen. Man, man wat een geluid blazen zij van het podium. De knetterharde muziek van Bring Me The Horizon en de enorm bekende Jared Leto met zijn geliefde Thirty Seconds To Mars waren ook van de partij. Wat er vooral bovenuit sprong was het vurige enthousiasme en de ongekende live-performance van Florence + The Machine. Je hoeft niet eens fan te zijn van de muziek om dit fenomenale optreden te waarderen. Dikke pluim daarvoor dus. Ga maar eens drie nummers lang door het publiek rennen op je blote voeten terwijl je elke noot nog zuiver zingt. Je moet het maar kunnen. Pfoe. Ook voor de dansliefhebbers was de mainstage een walhalla met bijvoorbeeld de aanstekelijke beats van Sigma of de bekende popsongs van electropopband Chvrches.

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Wat een helden.

Lekker goedkoop

De Roemenen lijken maar wat trots te zijn op het festival en dat is zeker niet onterecht. Vol enthousiasme wordt ons dan ook gevraagd wat wij, als Nederlanders, van deze gigantische 5-daagse fuif vinden. “Geweldig natuurlijk, we hebben genoten van elke seconde en het is zó goedkoop”, riepen we. “Pfoe, goedkoop? Voor jullie misschien. De meeste Roemenen verdienen omgerekend niet veel meer dan 400 euro per maand, dus een cocktailtje van 4 euro… reken maar uit.” Tja, als Nederlander zonder het budget voor een exclusief festival op de Bahama’s kan je op Electric Castle dus prima uit de voeten. Halve liters Roemeens pils voor een eurootje of 2,75 of een Hollandse rakker van Heineken (0,33L) voor €2,30. Een volledige maaltijd haal je op het festivalterrein voor niet meer dan vijf euro. Niks mis mee, dachten we zo.

Volgend jaar

Dit was alweer de zevende editie van Electric Castle, maar zeker niet de laatste. Het festival wordt steeds bekender en steeds groter. Onze Roemeense kompanen vertelden ons tijdens een korte rondleiding dat het feest eerder alleen rond het kasteel werd gevierd. Tijdens ons bezoek was dit slechts een vierde van het totale terrein. We weten nog niet hoe, maar volgend jaar zal vast nóg groter en nóg spectaculairder zijn. Alleen dat al is een reden om alvast een retourtje Roemenië te boeken.

Wat zouden we toch zijn zonder onze vrienden van festival.travel? Heel veel dank! Meer weten over Electric Castle, check dan de website electriccastle.ro.

Niet alleen de mainstage zag er lekker uit. Ook uit ‘The Hangar’ kwamen genoeg gure setjes blazen. En dan hebben we het nog niet eens over het lichtenwerk.

Electric Castle in het kort 

Wat: Electric Castle.
Waar: Bontida, Roemenië.
Wanneer: 16 – 21 juli 2019.
Line-up: Florence + The Machine, Limp Bizkit, Nils Fram, Thirty Seconds To Mars, Bring Me The Horizon, Chvrches, Metric, The Vaccines, Zeds Dead, Sigma, Tommy Cash, Sigma, The Black Madonna.
Weer: Hoewel het in dit deel van Roemenië bijna altijd droog is, staat Electric Castle bekend om de overvliegende stortbuien. Dit jaar schenen we geluk te hebben gehad met één flinke (korte) bui in de nachtelijke uurtjes. Voorderest mochten we genieten van temperaturen rond de 25 graden. Shirt uit en zwaaien. Neem wel effe een trui of vest mee, want zodra de zon zijn laatste stralen over het terrein heeft verspreid, koelt het flink af.
Ticketprijs: 127 euro voor een ticket.
Bier: voor omgerekend 2,75 sta je al met een koude halve liter in je hand.
Eten: 5-7 euro voor een prima avondmaaltijd.

Reageer op artikel:
Electric Castle is het Roemeense walhalla voor elke muziekliefhebber
Sluiten