Electric Castle is het Roemeense walhalla voor elke muziekliefhebber

redactie 30 Jul 2019 Entertainment

Roemenië, het land waar elke taxichauffeur een stiekeme Max Verstappen is en de belijning op de weg er enkel en alleen voor de sier is. Het land waar je verdrinkt in de groene velden en het heuvelachtige landschap en natuurlijk de thuishaven van één van de dikste festivals die Europa kent: Electric Castle.

Ergens in dat oneffen landschap bedekt door het zachte groene tapijt, in het rustieke dorpje Bontida, ontspringt het reusachtige terrein van Electric Castle. Terwijl we met het zweet in onze bilnaad achterin een taxibusje zitten krijgen we al het een en ander aan achtergrondinfo over het festival. Zo vertelden onze nieuwe Roemeense maten dat het hele dorp een heel jaar kan leven van dit festival. Niet omdat ze zelf genieten van de heerlijke dj-setjes, maar omdat de gehele originele bevolking hun huis verlaat voor een weekend om het te verhuren aan festivalgangers.

Leven in een sprookje

Het muziekfeest zelf ligt op het sprookjesachtige landgoed van een gehavend kasteel. Je kijkt echt je ogen uit en verdwalen gaat makkelijk. Zij het niet dat je vanaf bijna alle punten het reuzenrad kan zien, wat ongeveer in het midden van het terrein staat. Lekker handig dus voor als je het even niet meer weet. Voor de momenten dat de heftige basdreunen van de ietwat ruige sets je even te veel worden, zijn er genoeg plaatsen om je even terug te trekken. Geniet even van de schaduw en chill in een hangmat tussen de bomen of plof neer in een moeilijk relaxte zitzak en geniet van een Engelstalig filmpje in de openluchtbioscoop. Uitgerust, met een paar pilsjes achter de kiezen en met de losser wordende heupjes kunnen we tot zes uur in de ochtend door. Het schijnt zelfs dat je zou kunnen afteren tot de middag, maar die slaan we maar even over. Een vooruitzicht van een frisse douche en een lekker bed klinkt namelijk na een flink aantal uren losgaan ook als hele fijne muziek in de oren. . Wij sliepen trouwens in een hotel in Cluj-Napoca, maar de camping schijnt ook prima geregeld te zijn, met een Lidl + BBQ area op het terrein en voldoende wc’s en douches.

Het kenmerkende kasteel op het terrein wordt omgedoopt tot gigantisch canvas voor audiovisuele kunstenaars.

Lijpe mainstage

Ben je nou iets meer van de livemuziek dan van de dansplaatjes die uit de speakers van de DJ’s knallen, dan ben je op Electric Castle ook op de goede plek. Op de enorme mainstage stonden bijvoorbeeld de legends van Limp Bizkit, waar we onze nekspieren even goed op de proef konden stellen. Man, man wat een geluid blazen zij van het podium. De knetterharde muziek van Bring Me The Horizon en de enorm bekende Jared Leto met zijn geliefde Thirty Seconds To Mars waren ook van de partij. Wat er vooral bovenuit sprong was het vurige enthousiasme en de ongekende live-performance van Florence + The Machine. Je hoeft niet eens fan te zijn van de muziek om dit fenomenale optreden te waarderen. Dikke pluim daarvoor dus. Ga maar eens drie nummers lang door het publiek rennen op je blote voeten terwijl je elke noot nog zuiver zingt. Je moet het maar kunnen. Pfoe. Ook voor de dansliefhebbers was de mainstage een walhalla met bijvoorbeeld de aanstekelijke beats van Sigma of de bekende popsongs van electropopband Chvrches.

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Wat een helden.

Lekker goedkoop

De Roemenen lijken maar wat trots te zijn op het festival en dat is zeker niet onterecht. Vol enthousiasme wordt ons dan ook gevraagd wat wij, als Nederlanders, van deze gigantische 5-daagse fuif vinden. “Geweldig natuurlijk, we hebben genoten van elke seconde en het is zó goedkoop”, riepen we. “Pfoe, goedkoop? Voor jullie misschien. De meeste Roemenen verdienen omgerekend niet veel meer dan 400 euro per maand, dus een cocktailtje van 4 euro… reken maar uit.” Tja, als Nederlander zonder het budget voor een exclusief festival op de Bahama’s kan je op Electric Castle dus prima uit de voeten. Halve liters Roemeens pils voor een eurootje of 2,75 of een Hollandse rakker van Heineken (0,33L) voor €2,30. Een volledige maaltijd haal je op het festivalterrein voor niet meer dan vijf euro. Niks mis mee, dachten we zo.

Electric Castle 2020

In januari 2020 werd Electric Castle op de European Festival Awards uitgeroepen tot beste middelgrote festival van Europa – niet de minste onderscheiding! Momenteel maakt het festival zich alweer op voor de 8e editie, die van 15 tot en met 19 juli 2020 plaatsvindt. Onder meer Twenty One Pilots, Foals, The Neighbourhood, ZHU, Rezz, Fisher en Floating Points prijken reeds op de line-up. Het festival wordt steeds bekender en steeds groter. Onze Roemeense kompanen vertelden ons tijdens een korte rondleiding dat het feest eerder alleen rond het kasteel werd gevierd. Tijdens ons bezoek was dit slechts een vierde van het totale terrein. Komende zomer belooft het festivalterrein weer 30% groter te worden en krijgt de camping een make-over met vele nieuwe faciliteiten en ervaringen die voor een festival-in-een-festival moeten gaan zorgen. Ook komt er een nóg uitgebreider new media programma met kunstenaars die met hun lichtinstallaties de historische locatie in een futuristisch sprookjeslandschap transformeren. Alleen dat al is een reden om alvast een retourtje Roemenië te boeken.

Wat zouden we toch zijn zonder onze vrienden van festival.travel? Heel veel dank! Meer weten over Electric Castle, check dan de website electriccastle.ro.

Niet alleen de mainstage zag er lekker uit. Ook uit ‘The Hangar’ kwamen genoeg gure setjes blazen. En dan hebben we het nog niet eens over het lichtenwerk.

Electric Castle in het kort 

Wat: Electric Castle.
Waar: Bontida, Roemenië.
Wanneer: 15 – 19 juli 2020.
Line-up tot nu toe: Twenty One Pilots, Foals, The Neighbourhood, Fisher, Zhu, Floating Points, Rezz, Tycho, Amon Tobin, Alec Benjamin, Purple Disco Machine, Camo & Krooked, High Contrast, UrbanDawn, MC Dynamite, Meute.
Weer: Hoewel het in dit deel van Roemenië bijna altijd droog is, staat Electric Castle bekend om de overvliegende stortbuien. Afgelopen jaar schenen we geluk te hebben gehad met één flinke (korte) bui in de nachtelijke uurtjes. Voorderest mochten we genieten van temperaturen rond de 25 graden. Shirt uit en zwaaien. Neem wel effe een trui of vest mee, want zodra de zon zijn laatste stralen over het terrein heeft verspreid, koelt het flink af.
Ticketprijs: 125 euro voor een vijfdaags ticket.
Bier: voor omgerekend 2,75 sta je al met een koude halve liter in je hand.
Eten: 5-7 euro voor een prima avondmaaltijd.

Reageer op artikel:
Electric Castle is het Roemeense walhalla voor elke muziekliefhebber
Sluiten