Onderzoekers vinden eeuwenoude stad in Amazonegebied Ecuador

In het land waar momenteel een noodtoestand is uitgeroepen inclusief avondklok, met zo’n 3.000 agenten die opzoek zijn naar de reeds ontsnapte drugsbaas ‘Fito’, blijkt de geschiedenis toch effe anders dan hoe ze ’m kenden. In het weelderige Amazonegebied in Oost-Ecuador hebben avonturiers, à la Indiana Jones, een verbluffende ontdekking gedaan.

Zo is er een 2.500 jaar oude stad die tot voor kort verborgen was onder de dichte bebossing. Deze verloren stad overtreft alle voorgaande opgravingen in dat gebied, de bevindingen onthullen een fascinerend stukje geschiedenis.

Eeuwenoude stad in Amazonegebied

De onderzoekers hebben namelijk een 2.500 jaar oude stad gevonden. De stad was helemaal volgroeid met struiken, maar hebben de knappe koppen uit het Zuid-Amerikaanse land door middel van laserssensoren het stadje weten te vinden. Niet gek.

Extra bijzonder is deze vondst, omdat de stad volgens onderzoekers veel veranderd over wat wij als mensheid weten over de oude culturen in het gebied. De stad is namelijk zo geavanceerd, dat de er destijds al een complexere samenleving bestond dan wij dachten. Een hoog Pompeï-gehalte!

Ecuador

De stad bestaat namelijk uit vele huizen die met elkaar verbonden waren doormiddel van een indrukwekkend netwerk van wegen. Het zijn echter geen huizen die we vandaag de dag ook kennen, de verblijven waren namelijk uitgebeiteld in bergen. Daarnaast werden er ook gebouwen gevonden die te maken hadden met religie.

Voornamelijk het wegennetwerk is bijzonder te noemen, want deze is voor de tijd waarin het gebouwd is erg geavanceerd. Alles lijkt met elkaar verbonden te zijn en voornamelijk de rechte hoeken die de wegen hebben is indrukwekkend. Het was in die tijd namelijk veel lastiger om rechte wegen aan te leggen.

Inwoners

Volgens de archeologen hebben er in het nieuw ontdekte stadje ongeveer duizend jaar lang mensen gewoond. Hoeveel precies durven ze niet te zeggen, de schatting gaat uit van tussen de 10.000 en 100.000 mensen. Het stadje staat naast een vulkaan, dus de reden waarom de samenleving uiteindelijk allemaal de pijp is uitgegaan durven wij wel aan te wijzen. Zal vast iets maken hebben gehad met een vulkaanuitbarsting.

Diezelfde vulkaan zorgde er overigens voor dat het stadje veel vruchtbare grond had, dus was de samenleving zelfvoorzienend. Mais en zoete aardappel zouden volgens deskundigen veelvuldig op het menu hebben gestaan in Ecuador, evenals Chica. Een zoet biertje. Geen verkeerd leven hadden ze daar in het Amazonegebied, als we het zo horen.

 

Reageer op artikel:
Onderzoekers vinden eeuwenoude stad in Amazonegebied Ecuador
Sluiten