Een goede betaalbare smartphone uitzoeken

redactie 23 aug 2016 Entertainment

Het is niet makkelijk een goede smartphone uit te kiezen, laat staan de beste. In dit artikel geven we je wat tips om makelijk een goedkope smartphone te vinden die veel waar voor je geld biedt.

Wat is nou een goede, betaalbare smartphone en hoe vind je die? Je kan natuurlijk naar de eerste de beste webwinkel gaan en de goedkoopste smartphone uitzoeken die je tegenkomt, maar dat staat niet garant voor de beste keuze. Om een beetje inzichtelijk te maken wat je precies wil en nodig hebt in een moderne smartphone, zetten we de belangrijkste eigenschappen van een goede goedkope smartphone op een rij.

De software
Als je van plan bent een relatief goedkope smartphone aan te schaffen, is de kans zeer groot dat je uitkomt bij een model dat draait op Android. Het is belangrijk te onthouden dat er meerdere versies zijn van Android, die elk hun eigen typenummer en naam hebben. Oudere smartphones zijn vaak uitgerust met Android 4.4 KitKat of Android 5.0 Lollipop. Die versies zijn vaak wat verouderd, en bij goedkope toestellen hoef je niet op updates naar nieuwere versies te rekenen.

Een stuk recenter is Android 6.0 Marshmallow. Voordeel van deze versie is dat Google nog elke maand beveiligingsupdates voor dit systeem ontwikkelt. Een voorbeeld van een goedkope smartphone met Android 6.0 is de Motorola Moto G4. Extra voordeel bij dat toestel is dat er ook nog een vrij onaangepaste versie van Android op staat. Dat betekent dat de fabrikant er niet uitgebreid aan heeft lopen sleutelen, vaak tot gevolg hebbend dat de prestaties inzakken.

De opslagruimte
Naast de versie van het besturingssysteem kan het lonen om te kijken naar hoeveel opslagruimte een smartphone heeft. Toestellen met maar 4 GB aan ruimte raden we je af. Bedenk dat de fabrikant de volledige opslag opgeeft, terwijl Android en eventueel door de fabrikant meegeleverde apps daar ook nog een deel van opslokken. Netto kan je dan zomaar nog maar 1 GB overhouden, als je pech hebt.

Het is daarom beter om voor een toestel te kiezen dat minimaal 8 GB aan opslagruimte heeft. In de goedkope prijscategoriëen zie je vaak dat fabrikanten daarvoor kiezen, maar ook zien we steeds vaker dat een toestel gewoon is uitgerust met 16 GB. Dat is helemaal ideaal, want daarmee kan je prima langere tijd vooruit. Er zijn weinig dingen zo irritant als het moeten weggooien van je foto’s, omdat je geen ruimte meer over hebt.

De prijs
Dit lijkt nogal wiedes, maar je moet wel degelijk letten op de prijs. Over het algemeen zijn toestellen van rond de 200 euro de beste toestellen qua prijs/kwaliteitverhouding. Toestellen die goedkoper zijn, worden vaak uitgerust met een klein scherm met lage resolutie, een belabberde camera, weinig opslagruimte of een combinatie van die drie. Zie je een toestel dat er mooi uitziet, en bovendien maar 100 euro kost? Zoek naar waarom de fabrikant het toestel zo goedkoop heeft weten te krijgen.

Met deze drie tips zou je vrij gemakkelijk een mooie nieuwe smartphone moeten kunnen uitzoeken. De Motorola die we eerder noemden, is dankzij zijn goede prijs/kwaliteitverhouding een groot succes. Maar ook Huawei smartphones staan erom bekend een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit te bieden. Ook toestellen van Samsung en Honor zijn tenslotte goed om in de gaten te houden tijdens je zoektocht.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met GSMinfo.net

Reageer op artikel:
Een goede betaalbare smartphone uitzoeken
Sluiten