Skyline van Dubai wordt aangekleed met ruimtevaart-achtige accessoire

Het experimentele architectenbureau ZNera Space heeft een wel heel bijzonder voorstel om de skyline van Dubai voor eens en altijd te veranderen. Het ontwerp dat zij hebben gemaakt, beter bekend als Downtown Circle, oogt als een gigantische ruimtevaart-achtige ring. Het is de bedoeling dat dit bouwwerk ’s werelds hoogste gebouwen in Dubai zal gaan omringen.

De Downtown Circle zou zich 550 meter boven straatniveau bevinden, met een breedte van drie kilometer en vijfverdiepingen hoog om ’s werelds hoogste wolkenkrabber, de Burj Khalifa. Deze toren is 828 meter hoog, dat is bijna dubbel zo hoog als de Empire State Building en 4,5 keer de Euromast. Niet voor de zwakke maag dus.

Downtown Circle

Een leuke horizontale tegenhanger voor al het verticale dat er al staat, vinden de architecten. De futuristische ring heeft als doel gesprekken op gang te brengen over de leefbaarheid en duurzaamheid van de stad. ZNera Space is serieus over het aanbrengen van verandering om de problemen van de dichtbevolktheid in de stad aan te pakken. Dat is ook de reden geweest om dit idee rondom de Burj Khalifa op te hangen, een gebied ruim voorzien van mensen en gebouwen.

Een zelfvoorzienende stad, boven de stad

De architecten willen een nieuwe plek om te wonen creëren, met een zelfvoorzienend karakter, binnen deze ring. Daarvoor hebben zij verschillende en hele ambitieuze ideeën. Zo moet het mogelijk zijn om zelf te temperatuur te regelen, waardoor het een stuk leefbaarder wordt, gezien de temperaturen in Dubai kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Aangezien ze toch al met de lucht spelen, hebben ze ook het idee om luchtreinigers in de verticale pilaren te verwerken om de smog in de stad te filteren.

Wat in een zelfvoorzienende stad natuurlijk niet mag ontbreken zijn transportopties, dus waarom geen elektrisch tramsysteem toevoegen dat een snelheid kan bereiken van 100 km per uur en het introduceren van ‘luchttaxi’s’? De architecten willen dat deze cirkelvormige ruimte een soort buurt wordt waar je alles bij de hand hebt. Als je hierin woont, zou je gemakkelijk naar je werk of het park kunnen gaan en zijn er vele mogelijkheden voor plezier. Alles is dichtbij, terwijl dat normaal gesproken niet het geval is in Dubai.

Het absolute hoogtepunt moet het Skypark zijn. Dit moet een groene ruimte van vijf etages diep worden, geschikt voor landbouw en zou daarmee voedselproductie terugbrengen naar het stadscentrum.

Het idee is om een hele stad te maken binnen die ring. Hoe cool en radicaal het ontwerp ook mag zijn, het is (voor nu) praktisch en financieel onhaalbaar, weten de architecten van ZNera Space.

Reageer op artikel:
Skyline van Dubai wordt aangekleed met ruimtevaart-achtige accessoire
Sluiten