Drone die auto optilt is misschien wel het vervoersmiddel van de toekomst

redactie 28 Nov 2018 Entertainment

Het klinkt nog een beetje als een grote Houdini-truc. Je bent lekker aan het scheuren tot je ineens in de file staat. Geen probleem. Een drone pakt je auto op en brengt je naar jouw bestemming. Het zou zomaar eens het vervoersmiddel van de toekomst kunnen zijn. Tenminste als het aan Airbus ligt wel. 

De vliegtuigbouwer werkt ervoor samen met Audi. Het prototype van autonome vliegende bolide heeft gisteren gevlogen en gereden in de RAI Amsterdam. Het concept heet Pop.Up Next. In het schaalmodel kunnen twee mensen plaatsnemen.

Los van de grond

Een platformlift tilt de passagierscabine naar boven, deze komt dan los van het onderstel om vervolgens tegen de drone aan te komen. Dat klinkt allemaal een beetje gek en zo, maar je moet het zelf maar bekijken in het videootje. Beelden zeggen meer dan woorden.

Zeker in een land of Nederland is zo’n systeem best wel een heel goed idee. We hebben teveel auto’s voor onze wegen. Hoewel het dan in de lucht ook wel een beetje chaos kan worden. Je moet natuurlijk ergens beginnen. De demonstratie werd gehouden tijdens de Amsterdam Drone Week. Het is aanvankelijk eerst de bedoeling om de Pop.Up Next te gebruiken als vliegende taxi. Zo kun je vet simpel van A naar B worden gebracht, zowel vliegend als rijdend.

Glazen bol

Er werkten meer bekende bedrijven aan vliegende taxi’s. Onder andere Boeing, Uber en de startup Kitty Hawk van Google-oprichter Larry Page zijn er al druk mee bezig. We zouden best wel effe in een glazen bol willen gluren hoe de toekomst er straks uitgaat zien. Uber Air wil in 2023 de lucht al in, dus we hoeven waarschijnlijk niet eens heel lang te wachten, hoewel het natuurlijk altijd gissen is. Analisten voorspellen al een aardige markt met een omzet van 5 miljard euro. Dus dit is het moment om in te springen maat.

 

Volkskrant

Reageer op artikel:
Drone die auto optilt is misschien wel het vervoersmiddel van de toekomst
Sluiten