Drie redenen om Cities Skylines voor de PS4 te proberen

Redactie 30 Aug 2017 Entertainment

Als je aan citybuilders denkt, dan gaan de gedachten snel uit naar de pc als platform. Eerlijk is eerlijk, Cities Skylines begon op de pc. Eerder dit jaar lukte het de ontwikkelaar om het concept van de game over te zetten naar de Xbox One. Een logisch vervolg daarvan is dan weer dat de game naar de PlayStation 4 is gebracht.

In Cities Skylines op de PlayStation 4 is het aan de speler om een droomstad te bouwen. In de standaard speelmodus begin je daarbij met een klein stuk land dat is aangesloten op de snelweg. Met een klein budget leg je jouw eerste wegen aan en om zo de eerste bewoners naar je stad te trekken. We hebben drie redenen op papier gezet waarom de game zeer de moeite waard is.

Goede besturing

De eerste vraag die je stelt wanneer je een bouwgame op een console speelt, is in hoeverre het de ontwikkelaar is gelukt om de traditionele muis-en-toetsenbord-besturing van de pc te laten vervangen door de controller. Hoewel het niet perfect is (een stad bouwen met een muis werkt gewoon net wat fijner) is het zeer goed te doen. De game maakt gebruik van een half automatische besturing. Snelwegen worden in principe kaarsrecht gelegd, tenzij je echt je best doet om er verandering in te brengen. En het neerzetten van buurten langs de wegen is ook een fluitje van een cent. Binnen de kortste keren heb je een redelijk dorpje neergezet en wil je alleen maar meer.

Enorm veel te doen

Gelukkig blijkt er enorm veel te beleven. De formule van Cities Skylines is behoorlijk klassiek; de game geeft je altijd meer uitdagingen. Laten we als voorbeeld het begin van je stad nemen. Na het bouwen van je eerste wegen en het bepalen waar je woonwijken komen, moet je al snel een tweede keuze maken: waar ga je je politiebureau neerzetten? En wat doe je met de brandweer? Waar komt je huisartsenpost? Om nog maar te zwijgen over de vuilnisbelt. Daarna zal je gaan merken dat je jouw stad groter moet maken om meer huur binnen te halen, maar hierdoor lopen wegen vol met auto’s. Dan komt het openbaar vervoer erbij kijken en zo ga je maar door totdat je een stad hebt met honderdduizenden bewoners. Je zal je nooit vervelen.

Diverse scenario’s voor extra uitdaging

Tot slot biedt de game diverse scenario’s voor extra uitdaging als je daar naar op zoek bent. En een modus waarin je oneindig geld hebt. Zeker die laatste is handig om mee te beginnen. Cities Skylines zal niet alles voorkauwen, en door fouten te maken leer je. Als je die fouten maakt in een setting waarin je met oneindig veel geld gelijk de boel kan repareren, dan ben je beter voorbereid op de standaard modus van de game.

Cities Skylines is nu beschikbaar op de PlayStation 4. Eerder kwam de game al uit voor de pc en Xbox One.

Reageer op artikel:
Drie redenen om Cities Skylines voor de PS4 te proberen
Sluiten