Dit zijn de winnaars van de Afrika Cup en de Aziatische Cup

Afgelopen weekend stond in het teken van de finales van de Afrika Cup en de Aziatische Cup. In Afrika werd de finale gespeeld tussen Nigeria en Ivoorkust. In Azië ging de strijd tussen Jordanië en Qatar. Uiteindelijk waren Ivoorkust en Qatar de winnaars en moesten Nigeria en Jordanië genoegen nemen met de tweede plaats.

Wat opvalt is dat beide kampioenen tevens ook het gastland waren van het georganiseerde toernooi. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij de toernooien. In de 34 keer dat het kampioenschap werd gehouden in Afrika, werd er 12 keer gewonnen door het gastland. In Azië is er 8 keer goud behaald door het gastland in de 19 keer dat het werd georganiseerd.

Nigeria – Ivoorkust

De Afrikaanse finale was er eentje om niet snel te vergeten. Het duel tussen de 2 landen werd uiteindelijk gewonnen door Ivoorkust. De eindstand werd 1-2. Daarnaast had de wedstrijd ook een Nederlands tintje. Met de in Haarlem geboren Nigeriaanse voetballer William Troost-Ekong, kwam Nigeria op een 1-0 voorsprong in de eerste helft met een corner. Oud-Barcelona speler Franck Kessié kopte in de tweede helft, deze kwam ook voort uit een hoekschop. De avond werd voor Ivoorkust compleet gemaakt door Sébastien Haller. De oud-speler van FC Utrecht en Ajax scoorde in de 81e minuut waardoor de winst uiteindelijk naar Ivoorkust ging. Een bijzonder moment voor niet alleen zijn land, maar ook voor hem. In de zomer van 2022 werd er bij Haller teelbalkanker gediagnostiseerd. Nu, ruim 1,5 jaar later, maakt hij de winnende goal voor zijn land. Een goal die hij niet snel zal vergeten.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door #TotalEnergiesAFCON2023 (@caf_online)

Jordanië – Qatar

De finale in Azië werd gespeeld tussen Jordanië en Qatar. Het gastland, Qatar, kende een makkelijke groepsfase. Jordanië daarentegen wist met moeite derde te worden in de groepsfase. Tóch mochten ze door naar de knock-outfase. De 4 beste nummers 3 mogen namelijk ook door naar de volgende ronde. De finale werd gespeeld in hetzelfde stadion van het afgelopen WK in Qatar. Het meest bijzondere aan de wedstrijd waren toch de 3 goals waarmee Qatar kampioen werd. Alle goals zijn namelijk penalty’s en daarnaast zijn ze ook gescoord door Akram Afif, speler van Al-Sadd SC. Jordanië wist nog op gelijke hoogte te komen door de 1-1 te maken in de tweede helft. Uiteindelijk was dit niet genoeg en is Qatar de winnaar van de Aziatische Cup.

Een bericht gedeeld door #AsianCup2023 (@afcasiancup)