19 jaar na de diamantenroof laatste verdachte opgepakt

Het verhaal van de diamantenroof op Schiphol deed in 2005 veel stof opwaaien. Er werden in 2021 al straffen tot 9,5 jaar opgelegd aan vier mensen die betrokken waren bij de diefstal. Het OM tastte jarenlang in het duister als het ging om de planning van de overval. Hoe wisten de dieven op het zwaarbeveiligde platform B te geraken zonder gepakt te zijn?

Afgelopen week werd in Ibiza de 59-jarige Errol H.V. gearresteerd. Hij werd al eerder in hechtenis genomen, maar mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. Errol werd beschouwd als het brein van de diamantenroof. Hij werd voor zijn arrestatie in het geheim gevolgd door redacteuren van De Gooi- en Eemlander. “Door het bestuderen van de vluchtnummers van de vliegtuigen wisten we dat de vliegtuigen met de waardevolle lading naar België vlogen. Vrijdagochtend tussen negen en tien uur.”

Miljoenenbuit

Na de observatie van het waarde transport op de Amsterdamse luchthaven werd er door de dieven geschat dat ze een paar zakken met diamanten buit zouden gaan maken. Niets bleek minder waar toen de rovers op 25 februari 2005 het zwaarbeveiligde deel van Schiphol betraden. De gekaapte geldwagen bleek tot de nok volgeladen te zijn met zakken vol diamanten. De buit was zelfs zo groot dat de overvallers ruim 30 miljoen dollar aan waarde achter moesten laten. Waar de buit eigenlijk voor bestemd was? Het konvooi was bestemd om naar de Antwerpse vluchthaven te vliegen en hiermee de diamantbuurt van Antwerpen te bevoorraden.

Uitvoering diamantenroof

Politie en justitie waren nooit zeker over de toedracht van de overval. Hoe was het mogelijk dat de dieven op het zwaarbeveiligde platform B terecht kwamen zonder gestopt te zijn door de verschillende lagen beveiliging van de gigantische luchthaven? Errol legt uit dat hij al maanden voor de overval was geïnfiltreerd in de luchthaven. Door verschillende corrupte medewerkers en lange observaties wist hij precies wanneer hij met zijn handlangers kon toeslaan. Dit probeerde hij al eerder op 10 februari, toen de overval mislukte. Vijftien dagen later keert hij terug naar de plek en deze keer weet hij de roof te volbrengen. Hij en zijn crew weten met ruim 73 miljoen dollar aan diamanten Schiphol te verlaten. 30 miljoen hiervan werd snel weer teruggevonden in de buurt, maar het grootste gedeelte van de buit is tot op de dag van vandaag nooit teruggevonden.

Reageer op artikel:
19 jaar na de diamantenroof laatste verdachte opgepakt
Sluiten