Met 61 uur durend monsterfeest zegt De School dit weekend definitief vaarwel

Dit weekend gaat de legendarische Amsterdamse club De School voorgoed op slot na een waanzinnige party die mogelijk wel 61 uur kan duren, Het Einde. Iedereen in Nederland (en Europa) kijkt uit naar het dit marathonweekend van de club die niet alleen de toon heeft gezet, maar ook nieuwe dj-helden heeft gelanceerd en een waar icoon is geworden in de muziekscene. 

Het allerlaatste weekend van De School gaat van start vanavond om 23:00 en gaat door tot maandagmiddag 15:00. Het wordt een knallend afscheid van een van de beste clubs die Nederland ooit heeft gehad, denk aan Roxy, Club 11 en Trouw. De School laat flink wat moois achter, dus laten we daar even in duiken. Op Nieuwjaarsdag was het al een voorproefje van wat we kunnen verwachten. Wat wil je ook van de beste club van ons land en misschien wel van de wereld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Justin Verkijk (@justin.verkijk)

De School

De feesten in De School waren legendarisch sinds ze in 2016 openden. Tickets voor het feest op nieuwjaarsdag, ‘De Nieuw’, waren binnen no-time uitverkocht en de pechvogels zonder kaartje stonden uren in de rij in de hoop toch nog binnen te glippen. Dat zegt wel wat over hoe De School de harten van feestgangers heeft veroverd.

Hoge baas

Erdal Kiran, de operationeel directeur sinds 2021, wordt ook een beetje emotioneel als hij praat over het naderende einde. “Elke keer als ik knipper komt het einde van de club dichterbij, en elke keer schiet ik weer vol. Maar ik ben ook blij dat we de club nu het afscheid kunnen geven dat het verdient.”

Op 2 januari zal pas om 14:10 de laatste plaat klinken. Zoals we De School kennen. Voor de paar gelukkigen die erbij zijn, wordt het een legendarische ochtend, eentje die je waarschijnlijk in geen enkele andere Nederlandse club zult beleven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Sesh (@deseshamsterdam)

Bekendheid

Sinds de opening in 2016 heeft de hele Europese dance community De School op de radar. Niet zo gek, want de club komt uit de koker van PostCS, het brein achter Club 11 en TrouwAmsterdam. Als De School een opkomende dj voor het eerst boekt, is dat een dikke stempel van goedkeuring voor andere clubs en festivals. En als een dj regelmatig mag terugkeren, betekent dat niet alleen veel ervaring maar top gaan in binnen- en buitenland.

Samensmelting

Programmeur Sezin Ayranci benadrukt de voortrekkersrol van De School. Ze zijn niet bang om te experimenteren met genres die je niet meteen zou verwachten. Zo’n oldschool hardcore-feest als ‘De Core’, waar hardcore-liefhebbers en het standaard School-publiek naadloos samensmolten, was daar een mooi voorbeeld van. Maar laten we eerlijk zijn, techno is de muziek die het beste past bij De School, in alle soorten en maten.

Hoog BPM

Na de coronaperiode wilden feestgangers snellere muziek. Na twee jaar stilzitten hadden ze wel zin in een hoger BPM. Ayranci moest er even aan wennen. “Sommige dj’s begonnen meteen op 140 BPM. Dan denk je als programmeur even ‘eh, oeps’. Maar de nieuwe generatie dj’s dacht daar heel anders over, en het publiek ging er lekker op. Het kostte me even tijd om te beseffen: ‘Het gaat niet om mij, het gaat om de bezoekers’.”

Ups & downs

Ook De School heeft zijn ups en downs gehad, waarbij het soms lastig was om te bepalen welke koers ze wilden varen. Maar gelukkig hadden ze altijd de weekenders, die maandelijkse marathonfeesten die op zaterdagnacht begonnen en doorgingen tot maandagochtend. Dat waren echt de pareltjes van De School.

Hoewel ze niet de enige club in Amsterdam zijn met een 24-uursvergunning, maakten ze er als geen ander intensief gebruik van tijdens de weekenders. En op die marathonfeesten kwam de magie van het pand het meest tot zijn recht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door havermelkelite (@havermelkelite)

Het Einde

Dus vanavond om 23:00 begint het allerlaatste marathonweekend van De School. De line-up blijft geheim, maar je kan ongetwijfeld zowel oude bekenden en als nieuw aanstromend talent verwachten. Helaas zijn de tickets al uitverkocht, maar aan de deur zijn er nog wel wat te scoren. De diehards hebben zelfs compleet tentenkamp opgeslagen, ze doen er alles voor om De School nog tot de laatste seconde mee te maken. Iedereen wil dit unieke moment samen beleven, nog een keer alles geven en de dansvloer van De School laten trillen.

Meer over het nachtleven en clubs, lees ons interview met Justin Verkijk.

Reageer op artikel:
Met 61 uur durend monsterfeest zegt De School dit weekend definitief vaarwel
Sluiten