Nike komt met nieuwe zelfstrikkende Nike BB sneakers

redactie 12 Feb 2019 Entertainment

Als je een 80´s of 90´s kid bent, zullen zelfstrikkende schoenen je waarschijnlijk laten denken aan de sneakers van Back To The Future. Niet geheel onterecht. De futuristische Nike schoenen zijn al jaren in ontwikkeling en geïnspireerd op de Spielberg-films. Nu heeft Nike hun nieuwste variant geïntroduceerd, de Nike Adapt BB. De schoen die met een druk op de knop, of met de speciaal ontwikkelde app perfect om je voetjes sluit.

Hoe werkt het?

De schoenen zijn ontworpen om automatisch de perfecte pasvorm aan te nemen. Na het drukken op een van de knoppen aan de zijkant van de schoen, hoef je ze alleen vlak op de grond neer te leggen, je voeten erin te plaatsen en de rest gaat vanzelf. De schoenen zijn voorzien van een voorgeprogrammeerde pasvorm. Met de fysieke knoppen aan de zijkant van de schoenen (zie afbeelding hieronder)  kun je de voorste knop gebruiken om de schoenen strakker te maken of de achterste om ze losser te maken. Als je beide knoppen gelijktijdig twee seconden indrukt dan wordt jouw gekozen pasvorm opgeslagen. Als dat al niet dope klinkt, er is meer.

Oplaad systeem

Met de schoenen krijg je een speciale oplaad-pad waar de sneakers op kunnen rusten terwijl ze opladen. Met een volle batterij kunnen de schoenen zo´n tweeweken mee. En wat als ze leeg zijn en je hebt de oplader niet bij je? No worries, vriend. Nike is net Tefal, die denkt ook aan alles. De schoenen hebben een back-up batterij waarmee je ze te alle tijden kunt ontkoppelen van je voeten.

Design & geluid

De makers van de slick patta’s wilde een futuristisch design fabriceren. Het is de eerste in zijn soort dat voor retail beschikbaar gesteld wordt. De combinatie tussen casual en comfort is ook een belangrijke factor geweest in het ontwikkelingsproces. De schoenen zijn weerbaar genoeg om mee te sporten. Er zitten motoren in zowel de voorkant als de hiel verwerkt, zodat de schoenen een passende fit hebben. Ook zijn de zolen zo gemaakt dat je de mechanische onderdelen niet zal voelen. Met iedere stap veert het middenstuk mee waardoor je de chips niet belast en je voet optimale ondersteuning krijgt. Bij gebruik van de knoppen hoor je een duidelijk zoem geluid. Dit is opzettelijk verwerkt zodat mensen weten dat de pasvorm aangepast wordt. Daarnaast heeft het een mechanisch geluid dat je alleen in futuristische films hoort.

Nike Adapt BB Digital App

Er is een speciale Adapt App ontwikkeld voor Android en iOS dat gemaakt is om jou volledige controle te geven over je schoenen. Zo staat er op het voorscherm in kapitalen de letters L en R. Dit staat voor Left and Right. De L is gelinkt aan je linkerschoen en de R aan de rechter. Met een swipe omhoog of omlaag maar je de schoenen strakker of losser. Ook kun je met de app verschillende standen toepassen als bijvoorbeeld Basketball Fit voor actieve stand of juist een meer casual fit.

Back to the Future

De Nike Adapt BB is niet de eerste prototype dat Nike ontwikkelde. Met behulp van Tinker Hatfield, de oorspronkelijke ontwerper van de Marty McFly Nike schoenen uit Back tot the Future, was het concept van zelfstrikkende schoenen zeer populair onder fans van de films en sneakerliefhebbers. De hype was zodanig groot dat fans ruim vijftien jaar na oorspronkelijke filmrelease een online petitie maakte in de hoop dat de ondenkbare succesformule realiteit zou worden. Dit kwam onder de aandacht bij Hatfield en schoenontwerper Tiffany Beers en zo begonnen ze aan de ontwikkelingen van de sneakers, dat in de beginfase leek op een onbegonnen zaak. Het proces verliep stroef met het grootste probleem dat toen der tijd de batterijen niet zo microscopisch waren als die van tegenwoordig. Hierdoor moesten ze maar liefst drie keer opnieuw beginnen met het concept dat al jarenlang gaande was.

Michael J.Fox Foundation

Er was licht aan het eind van de tunnel. Inmiddels was de ontwikkeling van de verkleinde batterijen goed genoeg en na duizenden uren en zes jaar aan ploeterwerk was daar de eerste echte replica, gebaseerd op het origineel uit 1989. Een gelimiteerde hoeveelheid van 1.500 paar werden in 2011 geveild met prijzen die varieerden van $2.300 tot $9.959 dollar. Alle winst werd gedoneerd aan The Michael J.Fox Foundation. De acteur zelf leidt al jaren aan de ziekte van Parkinson. De opbrengsten van de schoenen voor de foundation hebben ruim 9,4 miljoen dollar opgehaald. Inmiddels bestaat de foundation ruim twintig jaar en is er al meer dan achthonderdmiljoen dollar opgehaald. Michael J.Fox was tevens de eerste persoon dat in levende lijven het eindresultaat van de Nike Air MAG sneakers mocht testen. Zie hieronder de video.

Nike Adapt BB kopen?

De Nike Adapt BB komt op 17 februari uit voor een prijs van 350 dollar. De exclusieve sneakers worden uitsluitend verloot via de online Nike Store. Mocht je toch eentje op de kop willen tikken, verwacht dan minimaal het dubbele te betalen op Ebay of Amazon.

Reageer op artikel:
Nike komt met nieuwe zelfstrikkende Nike BB sneakers
Sluiten