De ideale kampeerlamp: hier moet je op letten

Als je gaat kamperen zijn weinig dingen zo essentieel als een goede lamp. Ja oké, een tent is wel handig. Maar zonder lamp ben je ook ver van huis. Als het donker wordt, is het toch wel makkelijk als er een lantaarntje voor verlichting zorgt. Of het nu is zodat je je boek nog kunt lezen of om gewoon de weg naar het toiletgebouwtje te vinden. Belangrijk dus. Maar hoe vind je nu je ideale lamp? Vandaag laten we ons licht schijnen over de belangrijkste dingen waar je op moet letten.

Type

Er zijn door de jaren heen allerlei soorten lantaarns geweest maar vandaag de dag zijn er nog twee types over. Elektrische en gas. Beiden hebben voor- en nadelen. Batterijen zijn vaak lichter, maar wel lastig bij te vullen als je net lekker off the grid bent. Of je moet er een met een zonnepaneeltje hebben. Temperatuur kan ook invloed hebben op welke je het beste kunt kopen. Gas wil nog wel eens moeilijk doen als de temperatuur niet juist is.

Energiebron

Ook waar hij zijn energie vandaan haalt, maakt een verschil. Misschien denk je ‘joh, licht is licht.’ Dachten wij eigenlijk ook maar er zit dus wel degelijk een verschil in. De elektrische units gaan op losse batterijen (zoals AAA) of interne, oplaadbare accu’s. De gas-varianten gaan vaak op propaan of butaan. Iedere bron heeft zo zijn eigen levensduur en brandtijd, en het is dus fijn om er een te hebben die past bij wat jij fijn vindt.

Grootte en gewicht

Dit spreekt misschien wel voor zich. En ’t ligt er een beetje aan wat voor kampeerder jij bent. Als je gewoon wil chillen op een camping in Frankrijk, maakt het niet zo veel uit. Als je een echte avonturier bent en hike- of fietsvakanties houdt, is het wel fijn om een handzaam, compact model te hebben.

Lichtbron

Dit is misschien wel de belangrijkste. Als je bijvoorbeeld erbij wil lezen, moet het wel prettig licht zijn om lang te verdragen. Het moet fel genoeg zijn, zonder dat je de indruk krijgt dat je omgeven bent door zes TL-buizen. De kwaliteit van de lichtbron van elektrische lantaarns – die vaak Ledverlichting gebruiken – hangt grotendeels af van het type emitter dat wordt gebruikt. Bij gaslantaarns moet je letten op het brand- of verwarmingselement (of “mantel”), omdat verschillende systemen kunnen worden gebruikt, waarvan sommige ook als warmtebron kunnen dienen naast het bieden van licht.

Constructie

Net als elk ander stuk buitenapparatuur speelt de kwaliteit van de materialen en constructietechnieken die worden gebruikt om ze te creëren een enorme rol in de algehele kwaliteit. Camping lantaarns zijn niet anders. Je wilt niet alleen letten op solide materialen, maar ook op versterkingen rond kwetsbare elementen zoals de lichtbronnen zelf.

Extraatjes

Veel van de campinglantaarns van vandaag zijn voorzien van aanvullende functies zoals draagbare powerbanks voor het opladen van apparaten en USB-poorten en verschillende bevestigingspunten. Er zijn zelfs een paar lantaarns die functies hebben zoals Bluetooth-luidsprekers en aanpasbare RGB-verlichting die kunnen worden bediend via een mobiele app.

Reageer op artikel:
De ideale kampeerlamp: hier moet je op letten
Sluiten