De 100 meest invloedrijke foto’s ter wereld

redactie 27 nov 2016 Entertainment

TIME Magazine gidst ons door de miljoen foto’s die er door de jaren heen gemaakt zijn. Samen met curators, historici en foto editors van over de hele wereld stelden ze de lijst met honderd meest invloedrijke foto’s op.

"There is no formula that makes a picture influential", volgens de editors. “Some images are on our list because they were the first of their kind, others because they shaped the way we think. And some made the cut because they directly changed the way we live. What all 100 share is that they are turning points in our human experience."

Er zitten een paar hele zieke pica’s tussen. Wij hebben er tien uitgekozen maar als je de hele lijst wilt checken moet je hier zijn.

Mooiste foto’s bewonderen

1. Starving Child And Vulture, Kevin Carter, 1993.
Het Bang-Bang Club kwartet bracht de apartheid in Zuid-Afrika perfect in beeld. Terwijl Kevin Carter de foto van het kind maakt, ziet hij de gier op de achtergrond landen. Twintig minuten zit hij in spanning of de gier het kind zou aanvallen, maar gelukkig doet ‘ie dat niet. Kevin jaagt het beest weg zodat het kind weer terug kan naar het centrum.

2. Falling Man, Richard Drew, 2001.
Je weet vast nog wel waar je was tijdens de aanslagen op het World Trade Centre. Een paar kranten opende met deze foto. Het is tot op de dag van vandaag niet bekend wie de man is die uit wanhoop uit het raam springt.

3. Gorilla In The Congo, Brent Stirton, 2007.
Door een conflict in National Park in de Democratische Republiek Congo wordt een stel gorilla’s neergeschoten. Een paar rangers moeten het zware beest uit de jungle tillen en Brent legt alles vast op de gevoelige plaat.

4. Lunch Atop Of A Skyscraper, 1932.
Dan heb je één van de meest iconische foto’s en dan weet je niet eens wie het plaatje heeft geschoten. Deze bouwvakker eten hun bammetje op ongeveer 256 meter hoogte, op de 69e verdieping van het RCA Building, tegenwoordig GE Building. 

5. The Hindenburg Disaster, Sam Shere, 1937.
Sam Shere staat in de regen te wachten op de landing van de zeppeling vanuit Frankfurt. Destijds was het groot nieuws als zo’n schip ging landen. Deze keer was het nog groter nieuws omdat de waterstof vlam vatte en een enorme ontploffing veroorzaakte.

6. Mushroom Cloud Over Nagasaki, Lieutenant Charles Levy.
Drie dagen nadat Amerika de atoombom Little Boy op Hiroshima dropte, maakte Hiroshima kennis met zijn grote broer Fat Man. De rookpluim die de bom veroorzaakt was ruim dertien kilometer hoog. De rest is geschiedenis.

7. Milk Drop Coronet, Harold Edgerton, 1957.
Het enige dat hij nodig had was iets dat de melk dropte, een timer en de camera die hij zelf had uitgevonden. Dat was alles dat hij gebruikte om deze geniale foto te maken. Geen hypermoderne technologieën, maar een foto uit 1957.

8. Tank Man, Jeff Widener, 1989.
Een onbekende man stapt voor de tanks die wegrijden van het Plein van de Hemelse Vrede. De dag ervoor hadden Chinese troepen een bloedbad aangericht tijdens een pro-democratische demonstratie waarbij veel mensen zijn omgekomen.

9. The Burning Monk, Malcolm Browne, 1963.
Monnik Thich Quang Duc stak zichzelf in brand op Saigon street. Het was een protest tegen de behandeling van Boeddhisten door het regime van de president van Vietnam Ngo Dinh Diem. De wereld stond op z’n kop door deze foto en de bezigheden van de Verenigde Staten in Vietnam werden bekritiseerd.  

10. Fire Escape Collapse, Stanley Forman, 1975.
Stanley krijgt een melding van een brand en gaat er met zijn camera heen om foto’s te maken. Hij fotografeert Diana Bryant en haar peetdochter Tiare Jones terwijl ze van de trap vallen. Diana overlijdt maar breekt wel de val van Tiare waardoor zij de val overleeft.

Alle 100 foto’s bekijk je hier

Bron: TIME Magazine / boredpanda.com

Reageer op artikel:
De 100 meest invloedrijke foto’s ter wereld
Sluiten