Hoe komt het dat cocaïne 150.000 dollar per kilo waard is?

Van de cocabladeren die illegaal worden gekweekt in de oerwouden van Zuid-Amerika tot de lijntjes cocaïne die overal ter wereld in nachtclubs en in festival-dixies worden gesnoven. De wereldwijde cocaïnehandel alleen al is 100 miljard dollar per jaar waard. Dat is een hele procent van de wereldwijde handel. De waarde van cocaïne ligt dus echt bizar hoog. VICE zocht het verhaal achter cocaïne uit in een heerlijke video.

De cocaïnehandel gaat gepaard met een boel geweld, moorden en andere criminaliteit. Maar waarom staat dit product gelijk aan zoveel criminaliteit?

De cocaïne-oorlog

In de video beginnen ze bij de oorsprong van het product. Het zijn Colombia, Peru en Bolivia die zorgen voor het overgrote deel aan cocaïne. Daar worden velden vol met cocaplanten verbouwd om er vervolgens cocaïne van te maken. Het verbouwen van deze planten gebeurt meestal door arme families. Iedere plukker verdient er zo’n 50 dollar per week mee. Van hieruit wordt door de makers van deze reportage gekeken hoe de prijs zo enorm kan stijgen van het plukken van deze bladeren, tot dat het verdwijnt in iemands neusgat.

Je valt werkelijk van de ene verbazing in de anderen met als hoogtepunt: een kilo pure cocaïne in de jungle is zo’n 900 dollar waard. Diezelfde kilo is een paar dagen later in Amerika 20.000 dollar waard. Vervolgens wordt deze kilo verdeeld in grammetjes en aan meerdere dealers geleverd, waardoor deze kilo kan oplopen tot een straatwaarde van 150.000 (!!!) dollar. Hoe dit mogelijk is, wordt haarfijn uitgelegd. Dus kijk vooral naar het hele verhaal:

Reageer op artikel:
Hoe komt het dat cocaïne 150.000 dollar per kilo waard is?
Sluiten