Nederlands beste technoclub De School in Amsterdam kapt ermee

De nachtclubs hebben het door de coronacrisus zwaar te verduren. Sinds maart zijn de dansvloeren al gesloten. Nu heeft het z’n eerste grote slachtoffer geëist in de vorm van De School in Amsterdam. Volgens DJ Magazine de beste club die ons land rijk is.

In 2016 opende De School haar deuren in de fietsenkelder van een oud schoolgebouw in Amsterdam West. Verder zit er ook nog een sportclub en een restaurant in het schoolgebouw (die overigens wel gewoon openblijven). De club kan worden gezien als opvolger van de legendarische club Trouw. Alom werd De School geroemd en geliefd door dj’s en clubbers over de hele wereld.

De School Amsterdam
Foto: Facebook De School Foto: Facebook De School

Bijzondere club

De School was ook een bijzondere club. In de kelder was het pikkedonker waar enkel een flitsende stroboscoop af en toe de plek verlichtte, maar een geweldige plek om te dansen. Een club waar je echt in de tijd kon verdwijnen. Berucht waren de weekenders, waar de club van zaterdag tot maandagochtend geopend was. Tijdens ADE werd er zelfs een 62 uur lange marathon georganiseerd, waarbij er non-stop gedanst kon worden.

Aanmerkingen waren er ook, want De School probeerde soms wel een beetje te veel Berlijn te spelen. Wist je niet wie er draaiden? Dan kwam je er niet in. En als je wel binnenkwam dan kreeg je een sticker op je camera, want fotograferen is binnenin streng verboden. Ook de urenlange rijen voor de deur leken soms wat geforceerd. Maar uiteindelijk draagt het allemaal bij aan de ervaring en sfeer. En dat wisten ze zonder twijfel neer ze zetten.

Foto: Facebook De School

Kritiek op De School

De School was de meest progressieve club van onze hoofdstad. Dat zag je aan de extravagante bezoekers, de dj’s, de sluitingstijden en bijvoorbeeld ook wel aan de dark room die in het gebouw verstopt was. Juist daarom was de stortvloed aan kritiek in het antiracismedebat zo opvallend. Van de eigen achterban nota bene. Zij vonden de club ‘te wit’, zoals het management van de club en de artiesten die geboekt werden. De ophef liep zo erg op, dat een deel van het management vertrok.

In een statement van De School rept de organisatie geen woord over deze problemen. De sluiting wordt volledig gegooid op de slechte financiële situatie van de club. Eind mei werd nog bekend dat de club een jaar langer zou openblijven. Daar kan dus een streep door. Helaas ja, want Nederland verliest een van de beste plekken om te dansen. Met een 39e plek was het de hoogst genoteerde club in DJ Magazine’s lijstje met beste clubs ter wereld. Technoliefhebbers zullen wel een traantje wegpinken. Wij ook, want hier hebben we toch wel de nodige legendarische nachten beleefd. Laten we hopen dat er mensen de legacy in de geest van club 11, Trouw en De School willen voortzetten op een nieuwe locatie.

Reageer op artikel:
Nederlands beste technoclub De School in Amsterdam kapt ermee
Sluiten