Dé gids voor iedereen die in het zuiden carnaval komt vieren: zo val je niet door de mand

Het is weer die tijd van het jaar. Weet je niet waar we het over hebben? Dan ben je waarschijnlijk een randstedeling. Ook jij mag carnaval komen vieren, die boeren in het zuiden zijn, tegen de verhalen in, heus wel gastvrij. Er is enkel een etiquette waar je je aan dient te houden, als je wilt doen alsof je een echte local bent.

Afgelopen carnaval dachten onze zuidelijke landgenoten de rest van Nederland nog te kunnen weren onder het mom van corona. De smoesjes zijn op, dus je bent gewoon welkom om in té drukke straten en té drukke kroegen té veel geld uit te geven. Het enige wat ze van je vragen, is of je je een beetje kunt aanpassen. Goed, daar zijn jullie niet te kinderachtig voor toch?

Verkleed je niet zo stoer

Damn, ben jij een piloot? Of Rocky Balboa, inclusief bokshandschoenen? Carnaval is niet het moment om aan de dames duidelijk te maken dat jij eigenlijk best wel een stoere jongen bent. Je hoeft er niet goed uit te zien, het is juist het idee dat we niet kunnen raden of je een vrouw van 70 of een man van 24 bent. Ben je bang dat je zo niet meer in de smaak gaat vallen bij de dames? Maak je niet druk, die doen tijdens carnaval niet zo moeilijk (als jij dat ook niet doet). Lees je wel even in als het gaat om waar je carnaval gaat vieren, in Limburg wordt weer een andere outfit verwacht dan in Breda, en in Breda wordt weer een andere outfit verwacht dan in Den Bosch.

Fashionable of dom?

Uitleggen wat een goede accessoire is of juist iets waardoor meteen duidelijk is dat je recht van Amsterdam centraal komt is best lastig. Een man met een panty? Dat is prima. Een gekke zonnebril? Mag ook wel. Flippers? Sorry, dat kan niet door de beugel. Hoe bewandel je die dunne lijn? Misschien moet je in je achterhoofd houden of het ook wel een beetje praktisch is wat je aan het doen bent. Stel jezelf de vraag: kan ik in deze outfit heel de dag lekker gezellig van kroeg naar kroeg? Kan ik mijn biertje vasthouden zoals mensen dat doen? Kan ik met mijn giraffenpak de kroeg wel in?

Gedraag je

Schrik niet, je mag best een idioot zijn, graag zelfs. Maar, zonder enge vooroordelen de wereld in te willen slingeren, valt het wel erg op dat op de “toeristendagen” er altijd veel akkefietjes zijn. Sta je op carnavalsdonderdag in de kroeg, dan is het bijna lastig om ruzie te krijgen. Als we een sprongetje maken naar de zaterdag, zijn er altijd vechtpartijen van groepen in New-Kids trainingspakken die met een Leidse-R “verrekte kut” lopen te schreeuwen over de markt. Hoeft niet.

Authenticiteit

Tijdens carnaval wordt alles een kroeg, de ijsjeszaak, de kledingwinkel en ook dat ene chique restaurant. Waarom? Daar kunnen ze gewoon erg veel geld mee verdienen, en er gaat toch niet worden geshopt, om over fine dining nog maar niet te spreken. Sommige tijdelijke kasteleins zijn goed in hun werk, maar er zijn er ook genoeg die gewoon Amsterdammers wat bier willen verkopen. Hoor je urenlang Snollebollekes over de boxen? Dan zit je verkeerd. Iedere stad heeft zijn eigen muziek, met zijn eigen bijbehorende dweilorkesten. Mooie muziek is het misschien niet, maar het is makkelijk mee te zingen en daarnaast ook bij alle aanwezigen in de harten geslopen.

Reageer op artikel:
Dé gids voor iedereen die in het zuiden carnaval komt vieren: zo val je niet door de mand
Sluiten