Het verhaal van de regisseur die Netflix voor 55 miljoen oplichtte

Regisseur Carl Erik Rinsch heeft Netflix flink in de maling genomen door tientallen miljoenen euro’s te ontvangen voor een scifi-serie genaamd ‘Conquest’. Maar nu komt het: de serie is na vijf jaar nog steeds niet is opgeleverd. De filmmaker, bekend van de flop ‘47 Ronin’ met Keanu Reeves, heeft het geld niet in de serie gestopt, maar volledig voor eigen gewin gebruikt. De man gaf geld uit als water op de crypto- en aandelenbeurzen en leefde een extravagant leven vol luxe auto’s, horloges en designerkleding.

In de herfst van 2018, op het hoogtepunt van de streaming-boom, werd de weinig bekende filmmaker Carl Erik Rinsch begeerd door verschillende studio’s voor zijn pitch van een veelbelovende sciencefictionserie over kunstmatige mensen.

Netflix

Voordat de deal op papier kon worden gezet, kaapte Netflix deze weg. Cindy Holland, destijds directeur bij Netflix, belde Rinsch op en bood niet alleen miljoenen dollars meer aan, maar ook iets wat zelden aan regisseurs wordt gegeven: volledige creatieve zeggenschap.

Meer geld

Ondanks dat Rinsch slechts één film op zijn naam heeft, besloot Netflix in 2018 maar liefst 44,3 miljoen dollar in zijn serie te pompen. In maart 2020 smeekte Rinsch om meer geld, waarop Netflix nog eens 11 miljoen dollar overmaakte. In totaal meer dan 50 miljoen euro, en slechts een fractie daarvan ging naar de serie. Rinsch stak zelfs 10,5 miljoen dollar in aandelen en verloor 5,9 miljoen. Ook kocht hij een Ferrari en vijf Rolls-Royce.

Vreemd gedrag

Rinsch’s gedrag werd steeds vreemder, met vage beweringen over COVID-19, voorspellingen van blikseminslagen en financiële risico’s op de beurs en cryptomarkten. Hij spendeerde miljoenen aan een vloot Rolls-Royces, meubels en designerkleding. Momenteel bevinden Rinsch en Netflix zich in een vertrouwelijke arbitrageprocedure, waar Rinsch beweert dat het bedrijf zijn contract heeft geschonden en hem minstens 14 miljoen dollar verschuldigd is, een bewering die Netflix ontkent.

Carl Erik Rinsch

Dit incident illustreert de risico’s van buitensporige uitgaven in Hollywood, met een industrie die onder druk staat. Overigens zijn er opnames gemaakt in Brazilië en Hongarije, maar Rinsch gedroeg zich daar als een diva, feestte de nachten door en snauwde zijn cast en crew af. We gaan het zien hoe dit verder afloopt. De rechter zal binnenkort een uitspraak doen.

Reageer op artikel:
Het verhaal van de regisseur die Netflix voor 55 miljoen oplichtte
Sluiten