Grootste en duurste vliegdekschip van Engeland één dag na vertrek al defect

Normaal gesproken is ‘goedkoop – duurkoop’, echter is dit bij het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales effe anders. Eén dag na het feestelijk vertrek vanuit de haven van Portsmouth is het schip op enkele kilometers van de haven gestrand, toch wel frappant als je weet dat het schuitje 3,5 miljard euro gekost heeft. Het is dan ook niet de eerste keer dat het vliegdekschip problemen heeft. 

Zo’n majestueus vliegdekschip is speciaal gebouwd voor het vervoer, onderhoud en gebruik van defensievliegtuigen. Ze zijn meestal verdomd groot en met 500 á 5000 man aan boord zijn het drijvende dorpen. Het schip was onderweg naar het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar kwam niet verder dan Het Kanaal. Een woordvoerder van de Royal Navy bevestigt dat de boot weer in de haven ligt door ‘een mechanisch probleem.’

Onbetrouwbaar Brits vliegdekschip

In tijden van oorlog is het natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste materiaal onder je kont hebt zitten. Dit vliegdekschip gooide hoge ogen toen het bestelt werd, maar de afgelopen jaren blijkt hij vol te zitten met kinderziektes. Ditmaal is de schroefas van het 280 meter lange schip aan de beurt. Deze is beschadigd en moet nu door duikers gerepareerd worden. De in totaal 1600 bemanningsleden zijn ook weer thuis. Het grootste schip van de Britse marine en een vlaggenschip van de NAVO kampt al langer met problemen. In 2020 strandde het ook in Portsmouth nadat de machinekamer was overstroomd waardoor er elektrische problemen waren. Tijdens de eerste twee jaar dat het schip in gebruik was genomen, bracht het minder dan negentig dagen op zee door. In vijf maanden tijd was er twee keer sprake van wateroverlast.

HMS Prince of Wales

We doen misschien een beetje té min over dit vliegdekschip, want ondanks alle problemen is het een prachtig stukje techniek dat vele levens wereldwijd kan redden. De boot is 280 meter lang en haar vliegdek is maar liefst 70 meter lang. Volgens de Royal Navy kan je drie voetbalvelden erop bouwen. In totaal kan het schip 36 straaljagers en 4 Merlin gevechtshelikopters huisvesten. Probeer die maar effe in je achtertuin te zetten. Het varende dorp wordt ingezet voor humantaire missies, terrorismebestrijding en aan het front als dat nodig is. Toch altijd fijn om te weten dat onze bondgenoot zo’n arsenaal in huis heeft. Nu alleen nog even allen kinderziektes oplossen.

Reageer op artikel:
Grootste en duurste vliegdekschip van Engeland één dag na vertrek al defect
Sluiten