Brawn: The Impossible F1 Story vertelt sprookje over bijna failliet F1 Team

De sportwereld zit vol verassingen. Denk maar terug aan het kampioenschap van Leicester City in 2016 of de remontada van FC Barcelona in de Champions League in 2017. Niet alleen in het voetbal, maar ook in de Formule 1 kennen ze dat soort ongelofelijke verhalen. In de documentaire Brawn: The Impossible F1 Story krijgen we het verhaal van Brawn-GP te zien, die het onmogelijke presteerde in de koningsklasse van de autosport.

In de documentaire krijgen we het verhaal van een toentertijd bijna falliet F1-Team te zien, die niet veel later iedereen verbaasde door het coureur- en constructeurskampioenschap te winnen.

Brawn: The Impossible F1 Story

We gaan even terug in de tijd, zo’n 14 jaar terug om precies te zijn. In 2009 kocht voormalig autosporttechnicus Ross Brawn het voormalige F1-Honda team over voor één Britse pond. Ja je leest het goed, voor slechts de kosten van een pot appelstroop wist de Brit het Formule 1 team over te kopen. De reden dat de kosten zo laag waren? Zo’n twee jaar daarvoor werd het startsein van de kredietcrisis gegeven, en als gevolg daarvan vond Honda het wel welletjes zo. Een Formule 1 team runnen kost nu eenmaal bakken met geld, iets wat even niet zo goed uitkomt in een wereldwijde financiële crisis. Begrijpelijk.

Brawn had besloten om het team destijds met een minimaal budget en sponsoren te runnen, wat in de Formule 1 al gauw betekend dat je zo goed als kansloos bent voor eventuele prijzen. Tenminste, dat dachten we, want meteen in de eerste race in Australië verraste Brawn-GP vriend en vijand door een een-tweetje op het podium te pakken. Dit was het begin van een zegereeks want coureur Jenson Button van het team stond tegen alle verwachtingen in aan het eind van het seizoen als kampioen op het podium. Ook werd het constructeurskampioenschap in het debuutjaar van Brawn-GP gepakt. Daarnaast werd er ook een nieuw tijdperk in de autosport ingeluid door het kampioenschap, want in 2010 werd het team omgedoopt tot het Mercedes team wat we nu kennen en die hebben zo’n beetje de acht jaar erna gedomineerd in de Formule 1.

Keanu Reeves

Leuk bijkomstig feitje over de documentaire, acteur Keanu Reeves presenteert het hele verhaal. De The Matrix-acteur was erg betrokken bij het maken van de serie, en heeft er maar liefst 18 maanden aan gewerkt. Dat is dedication hoor. De documentaire belooft in ieder geval een prachtig sportverhaal te vertellen, daar worden we allemaal wel warm van. Wanneer kunnen we ‘m dan zien, horen we jullie vragen. Goed nieuws! Want hij staat al op Disney+, kan jij vanavond ‘m al meteen checken. Eerste beelden zien van het sprookje van Brawn-GP? Trailer hebben we voor je!

Reageer op artikel:
Brawn: The Impossible F1 Story vertelt sprookje over bijna failliet F1 Team
Sluiten