De unieke BMW R18 “Iron Annie” is een prachtige ode aan de luchtvaart

Wie houdt er van vliegtuigen? Huh, dit ging toch over motoren? Klopt. BMW heeft samen met het Zwitsere VTR-customs een gruwelijke motor gemaakt gebaseerd op het iconische ‘Aunt Ju’ vliegtuig. Het vliegtuig stond onder meerdere namen bekend, waaronder ‘Iron Annie’. Helemaal geïnspireerd naar het originele vliegtuig ontwikkelden de twee bedrijven samen de unieke R18 “Iron Annie”.

Vliegtuigstijl

Voor iedereen die (begrijpelijk) niet direct voor zich ziet welk vliegtuig de Iron Annie is, hebben we hieronder even een fotootje neergezet. Voor het project is een eerste editie R 18 motor gebruikt, die ze vervolgens helemaal uit elkaar hebben gehaald. Wie vroeger American Chopper op Discovery keek weet dat dat allemaal nog niet zo makkelijk is (daarnaast was het ook erg vermakelijke televisie). Helemaal in het kleurpalet van het oude vliegtuig werden de onderdelen opnieuw geverfd. Zo werden het hart van de motor en de vork allebei zwart geverfd, en was er ook genoeg ruimte voor de originele aluminium kleuren.  Ook alle instrumenten op het dashboard lijken op de cockpit van de originele Iron Annie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MSchulz (@mschulzspotting)

Handgemaakte R18

Bij zo’n unieke motor hoort ook een stukje handgemaakte klasse. Zo zijn de brandstof tank, de zijpanelen, de ‘cockpit’ en de staart, die toch verdacht veel doet denken aan die van een vliegtuig, helemaal handgevormd uit stukken aluminium. Zelfs de wijzerplaat op de snelheidsmeter is handgemaakt door de toch wel decadente horlogemakers van Zeitzone Zurich. Wie deze prachtige motor heeft besteld is niet geheel duidelijk, maar wel dat hij ermee door de Noord-Italiaanse natuur gaat scheuren. De beste man woont namelijk aan het Lac Léman, oftewel het Meer van Genève. Als je het ons vraagt zal deze prachtige tweewieler niet misstaan.

Motor- en luchtvaartliefde

Dit is niet de eerste keer dat BMW en VTR-customs met een motor geïnspireerd op de luchtvaart komen, zo hebben we eerder mogen genieten van deze prachtige ode aan de Spitfire vliegtuigen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BMW Motorrad Nederland (@bmwmotorradnederland)

Reageer op artikel:
De unieke BMW R18 “Iron Annie” is een prachtige ode aan de luchtvaart
Sluiten