Bitcoinbelegger neemt 126 miljoen euro mee het graf in

Redactie 11 Feb 2019 Entertainment

Wie investeert in cryptovaluta die heeft een sleutel naar zijn portemonnee. Een sleutel die je niet deelt met anderen. Het is het bedrijf Quadriga CX heel duur komen te staan, nu hun 30-jarige directeur Geral Cotton onverwachts is overleden. Hij beheerde de digitale portemonnee waarin voor zo’n 190 miljoen Canadese dollars aan Bitcoin, Ethereum en Litecoin zaten, zo meldt het AD.

Het bedrijf handelt in crypovaluta en is nu met een flink probleem opgezadeld, want alle rekeninghouders lijken nu ook te kunnen fluiten naar hun centen. Gerry nam namelijk het wachtwoord voor de rekening letterlijk mee zijn graf in. “Zeker 190 miljoen dollar van 115.000 rekeninghouders is opgeslagen in cold storage die alleen toegankelijk was voor onze onlangs overleden oprichter en directeur Gerald Cotton”, liet het bedrijf in een verklaring weten.

Commotie in de cryptowereld

In de cryptowereld heeft het flink wat stof doen opwaaien, want er worden flink wat vraagtekens gezet bij de verklaring. Op Reddit worden ze al oplichters genoemd en eisen mensen hun geld terug.  Maar dat gaat niet zo makkelijk, als de sleutel daadwerkelijk alleen in het bezit van Gerry zit. Zoals je wellicht weet is de beveiliging van digitale wallets nogal een dingetje. De bitcoin code is lastig te kraken. Er is een bijzonder complex wachtwoord voor nodig, en ook heb je een herstelcode van ingewikkelde woorden nodig. Als je die sleutel kwijt bent, dan ben je eigenlijk de Sjaak. Elke transactie in de col storage is ook nog eens wiskundig versleuteld en bestaat uit tientallen cijfers en letters, waar zelfs de beste hackers geen antwoord op hebben.

Quadriga voelt de bui natuurlijk al hangen. “De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om onze liquiditeitsproblemen aan te pakken en geprobeerd onze aanzienlijke voorraad digitale valuta te lokaliseren en veilig te stellen’’, zeggen ze in een nieuwe verklaring. Lees: we zoeken ons de pleuris naar het wachtwoord. Tot dusverre dus nog zonder succes.

Triest verhaal

Gerry overleed tijdens een trip naar India, waar hij naartoe was om een opvanghuis voor kinderen in nood op te zetten. Hij zou zijn overleden door de ziekte van Crohn. De investeerder geloven er geen snars van en denken zelfs dat hij de boel heeft gefaket en er nu met hun cash vandoor is.

Het wordt wel een sneu verhaal zo, want de weduwe van Gerry zou door boze klanten zelfs met de dood zijn bedreigd, zegt cryptowebsite ICO Ranker. Diezelfde website ging in gesprek met een goede vriend van Gerry, die de investeerders even flink de waarheid vertelt:” Hij was werkelijk een fantastische vent. Iedereen gaat altijd uit van boze opzet, terwijl ze feitelijk van niets weten’’, aldus zijn mattie Freddie Heartline.

Het bedrijf Quadriga heeft intussen bescherming aangevraagd bij het hooggerechtshof Nova Scotia, om zo torenhoge claims en rechtszaken te voorkomen. Verder is het druk op zoek naar de allerbeste experts (aka hackers) ter wereld, om te helpen om de sleutel voor de digitale portemonnee terug te vinden. We zijn benieuwd hoe dit afloopt.

Reageer op artikel:
Bitcoinbelegger neemt 126 miljoen euro mee het graf in
Sluiten