De Bitcoin was dit jaar nog nooit zo veel waard als nu

De munteenheid waarvan iedereen hem gedoemd heeft te falen, de Bitcoin, scoort toch weer een recordje. Hoewel het leven van deze vergulde ‘B’ niet altijd over rozen gaat, ziet het er nu wel weer rooskleurig uit. Vorig jaar kelderde de prijs van de bitcoin door het FTX-schandaal, het cryptohandelsplatfrom van de Sam Bankman-fried. Hoewel er toen zo’n acht miljard doller aan geïnvesteerd geld verdween, is de munt er toch weer boven op gekomen. De waarde stijgt al tijden en voor het eerst sinds anderhalf jaar, springt men weer een gat in de lucht!

We mogen spreken van een procentuele groei van zo’n 140%, of je er nou geld in hebt zitten of niet, het blijft een interessante wending voor de toekomst van ons monetaire systeem.

Vertrouwen

Eind 2021 bereikte de Bitcoin een historisch hoogtepunt van 69.000 dollar, maar hierna ging het finaal mis. Sam Bankman-Fried, die gezien werd als de nieuwe Steve Jobs, was voor zijn dertigste al ruim 20 miljard waard dankzij zijn handelsplatform FTX. De Amerikaanse rechtbank heeft Sam Bankman-Fried kort geleden schuldig bevonden aan miljardenfraude. Zelf dacht hij de investeerders schaakmat te zetten door het bedrijf failliet te verklaren, zonder te vertellen waar die acht miljard naartoe is gegaan. Die acht miljard dollar die als sneeuw voor de zon verdween, heeft een grote impact achter gelaten op de cryptowereld. Een wereld waarin vertrouwen cruciaal is, al helemaal sinds het handelen zo cryptisch is en je geen idee hebt wie z’n zakken met geld vult.

Maar nu komt het goede nieuws, er is weer vertrouwen en dat heeft geleid tot een fikse stijging van de koers. De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock en andere grote financiële ‘vissen’ hebben aanvragen ingediend om de eerste beursgenoteerde bitcoinfondsen op te richten. Als dit goed wordt gekeurd kan dit leiden tot miljarden aan investeringen, een prima vooruitzicht dus. Het is nu dus afwachten wat de ‘American Securities and Exchange Commission (SEC)’ hier van vindt, het is mogelijk dat zij volgende maand al de postduif langs laten komen om het ja-woord af te leveren.

Altcoins

De Bitcoin die nu dus op 41 duizend dollar staat, is niet de enige die de afgelopen dagen de pan uit rijst. De kleine zusjes, ook wel ‘altcoins’ genoemd, snoepen mee van het teruggewonnen vertrouwen. Hoewel de stijgingen relatief bescheiden zijn, hebben we vaker gezien dat de altcoins causaal verbonden zijn. Zo is de bekende altcoin ethereum, met bijna vier procent gestegen en Elon Musk’s persoonlijke boefje, de Dogecoin, met zo’n bijna zes procent. Andere gevestigde altcoins als ripple en Cardano staan ook in de plus en de verwachtingen zijn dat die nog niet tevreden zijn met hun huidige stijging.

Het beloven spannende weken te worden met veel sensatie en memes, krijgen we dan weer een crypto-gekleurde jaarwisseling, zoals in 2017?

Reageer op artikel:
De Bitcoin was dit jaar nog nooit zo veel waard als nu
Sluiten